In actie met Going Global

Met Edukans Going Global kom je als school in actie voor het verbeteren van het onderwijs in een ontwikkelingsland, dit jaar is dat Oeganda.

De leerling die meedoet aan de uitwisseling speelt een belangrijke rol in jullie actie. Met indrukwekkende verhalen inspireert hij of zij medeleerlingen om in actie te komen voor Going Global. Edukans heeft veel actie-ideeën. De ervaring leert dat sponsoractiviteiten en ludieke acties een mooie opbrengst genereren en de school op z’n kop zetten. Elke deelnemende school bepaalt samen met Edukans het streefbedrag van de actie.

“Wij organiseerden de sponsoractie ‘Van Oegstgeest naar Oeganda’. Dit is dus precíes 10.000 kilometer! Leerlingen bedachten fantastische manieren om fictieve meters te maken voor geld. Er werd gestept, een kilometer gestofzuigd, afval geraapt. Met 10.000 euro mogen we heel blij zijn, dacht ik toen tijdens de actie de school dicht moest vanwege de lockdown. Maar het geld blééf binnenstromen. Soms checkte ik de actiesite wel 3 keer per uur.” – Ineke van der Sar, decaan en docent op het Rijnlands Lyceum 

Actiepagina

Elke school krijgt een eigen actiepagina op inactievooredukans.nl Op jullie actiepagina plaatst Edukans verslagen en foto’s van de uitwisseling. Ook jullie als school en de deelnemende leerlingen kunnen hier blogs plaatsen. De pagina heeft een geldmeter, zodat je op ieder moment kunt zien hoeveel geld jullie school heeft opgehaald voor beter onderwijs! Met de doneerknop is het heel makkelijk voor vrienden en familie om online een donatie te doen. Zodra jullie school gaat meedoen met Going Global, ontvang je informatie over hoe je jouw persoonlijke actiepagina aanmaakt.

Lesmateriaal 

Culturen ontmoeten elkaar tijdens Going Global. Leerlingen worden wereldburgers. Om het thema Wereldburgerschap te versterken, biedt Edukans volop educatief materiaal aan voor de hele school. Dit materiaal bestaat onder andere uit kant en klare lessen, informatieve films en documentaires. Maar ook een leuke pubquiz en het educatieve spel ‘retourtje Afrika’ (Spelenderwijs komen de leerlingen meer te weten over Afrika en ontwikkelingssamenwerking. Jongeren die zelf met Edukans op reis zijn geweest komen dit spel bij jullie in de klas uitleggen en begeleiden).

Actiematerialen

Ter ondersteuning van de actie op jullie school heeft Edukans een uitgebreide actie ideeën klapper, met zowel kleine als grote acties. Daarbij krijgt elke school flyers, posters en vlaggen van Oeganda en Going Global. In de handleiding die elke school krijgt staat precies hoe jullie de actie op school kunnen vormgeven.

“Je haalt andere werelden in huis. Wat de leerlingen die op reis gingen vertellen aan hun medestudenten komt altijd binnen, omdat het het verhaal van een leeftijdsgenoot is.” –R. Maas, leerlingbegeleider en teamleider Pius X College 

Terug naar de hoofdpagina

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij