Wat we doen

Wereldwijd gaan 258 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. Edukans is dé ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Wij geloven dat talent niet verloren mag gaan. Daarom werken we elke dag samen met scholen, docenten en ouders aan goed onderwijs.

Onze speerpunten

We werken aan de hand van 4 thema’s om kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden de beste kansen te geven:

Basisonderwijs van goede kwaliteit

250 miljoen kinderen gaan wel naar school, maar leren daar veel te weinig. Overvolle klaslokalen en slecht opgeleide docenten zorgen voor onderwijs van lage kwaliteit. Veel kinderen maken om die reden hun school nooit af. Edukans zorgt onder andere voor een veilige leeromgeving, goed opgeleide docenten en betrokken ouders. Allemaal succesfactoren om een kind te laten slagen op school!

 

Banen voor jongeren

In veel ontwikkelingslanden bestaan bijna geen vervolgopleidingen, of sluiten opleidingen niet goed aan op het aanbod van banen. Edukans werkt daarom aan opleidingen voor beroepen waar ook echt vraag naar is. En we geven trainingen in ondernemerschap zodat jongeren leren hoe ze zelfstandig een inkomen kunnen verdienen.

 

Onderwijs in noodsituaties

Wereldwijd gaan miljoenen kinderen niet naar school, vaak door conflictsituaties en natuurrampen. Juist voor die kinderen is het heel belangrijk om snel weer naar school te kunnen. Daar vinden ze steun bij elkaar. School geeft structuur en houvast, helpt bij het verwerken van trauma’s en is een belangrijke schakel om het land weer op te bouwen. Daarom zet Edukans zich in voor onderwijs in noodsituaties.

Gelijke kansen voor jongens en meisjes

Wat wil ik wel en wat wil ik niet, en hoe geef ik dat aan? Weerbaarheid is voor Edukans een belangrijk onderwerp. Op school organiseren we daarom gesprekken over kinderarbeid, seksualiteit, kindhuwelijken en de gevolgen van vroege zwangerschappen. Zo leren jongeren – vooral meisjes – hoe ze voor zichzelf op kunnen komen.

Leer meer over wat we doen

Ons werk

Wil jij meer weten over de landen waarin we werken en hoe we hier het onderwijs verbeteren?

Bekijk onze projecten

Over Edukans

Onze organisatie

Maak kennis met Edukans. Lees meer over onze directie en Raad van Toezicht, bekijk aan welke keurmerken we voldoen en leer over onze resultaten in het jaarverslag.

Lees verder

Steun beter onderwijs

Benieuwd hoe jij kan helpen?

Geef een kind de kans van z’n leven! Dat kan op heel veel verschillende manieren. Door direct te doneren, mee te doen aan Schoenmaatjes of met ons op reis te gaan bijvoorbeeld.

Ik wil helpen