sluit
Doneer direct

Hier doen we het voor

Een kind dat leert, is een kind met kansen. Want op school leer je veel meer dan lezen, schrijven en rekenen. Je leert er voor jezelf opkomen. Vriendschappen aangaan en relaties ontwikkelen. Zuinig zijn op je lichaam. En natuurlijk: je talenten ontwikkelen. Wat je op school leert, is voor altijd. Daarom voeren we met alle Going Global scholen actie voor goed onderwijs voor kinderen en jongeren.

In actie voor Malawi

Malawi is één van de armste landen ter wereld. Hoewel 87% van de kinderen naar de basisschool gaat, is de schooluitval nog steeds gigantisch. Slechts een derde van de kinderen gestart in groep 1, blijft op school tot groep 8. Overvolle klassen van meer dan 100 kinderen per lokaal en een schrijnend gebrek aan goed opgeleide leraren zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs niet goed is.

Edukans komt in Malawi extra op voor onderwijs voor meisjes. Als je als meisje bent geboren in een arm land, heb je vaak pech. Jongens krijgen bijna altijd voorrang, ook als het gaat om onderwijs. Door armoede moeten ouders kiezen wie er naar school mag. Vaak kiezen ze voor de jongens en moeten de meisjes thuis blijven. Als een meisje wel naar school gaat, is de kans groot dat ze eerder afhaakt doordat ze wordt uitgehuwelijkt of zwanger raakt.

In Malawi is 23,4% van de meisjes tussen 15-19 jaar getrouwd, tegenover slechts 2,3% van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ongeveer 50% van de meisjes wordt zwanger voordat ze 18 jaar zijn.

Wij vinden dat meisjes dezelfde kansen verdienen als jongens. Edukans zorgt in Malawi voor training, bewustwording binnen de gemeenschap en seksuele voorlichting. Meisjes krijgen zo de kans om hun school af te maken. En slechte tradities als kindhuwelijken komen ter discussie te staan en worden uiteindelijk gestopt.

Elk jaar dat een meisje extra naar school gaat, zorgt voor 20% meer inkomen. Een meisje dat haar school afmaakt, geeft betere zorg aan haar kinderen. En haar kinderen gaan vaker en langer naar school.

Om pubers goed op te vangen en vooral meisjes op school te houden is er goed onderwijs nodig in het algemeen, maar is zeker ook seksuele vorming essentieel. Hier zetten we ons dit jaar voor in. Ons doel? Jongeren, specifiek meiden, blijven op school, leren hun eigen keuzes te maken en zijn hiermee een inspiratie voor andere jongeren.

Linda van Kleef-Zijderlaan, docent CSG Willem de Zwijger College.
Linda van Kleef-Zijderlaan, docent CSG Willem de Zwijger College

“Je wordt als school op deze manier enorm betrokken bij het dagelijks leven en het schoolleven van leerlingen en docenten in een ontwikkelingsland. Het is super om te ervaren dat je alléén met kennis enorm veel kunt betekenen voor mensen.”