De uitwisseling

Dit schooljaar gaan we – vanwege het coronavirus – digitaal op reis naar… Oeganda! Hoe ziet deze online Going Global uitwisseling eruit?

Van elke school doet tenminste 1 leerling mee als verslaggever en ambassadeur van de school. De groep bestaat uit leerlingen van verschillende scholen. Zij worden elk aan een Oegandese leeftijdsgenoot (buddy) gekoppeld.

Intensief (digitaal) contact

Een week lang dompelt jullie leerling zich onder in thematiek rondom het Oegandese onderwijs en de Oegandese cultuur. Elke dag is er digitaal contact met de buddy’s. De leerlingen gaan met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen zoals hun hobby’s, dromen en hoe het onderwijs eruit ziet. Ook krijgen ze opdrachten om met de Nederlandse groep te doen en later met hun Oegandese buddy’s te bespreken. In Oeganda gaan de leerlingen op dezelfde manier te werk.

Via een blog delen leerlingen elke dag een korte update over hun ervaringen en belevenissen, met tekst en foto’s. Zo kunnen het thuisfront en klasgenoten hen volgen.

Rianne Kieskamp, Edukans

“Het is niet alleen voor de leerling die mee gaat met Going Global een eye-opener, maar voor de hele school. Het zorgt voor een grotere betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking.” – Rianne Kieskamp (ging eerder op fysieke uitwisseling met Edukans Going Global) 

Werken aan goed onderwijs

Wie stevig in zijn schoenen staat, heeft betere toekomstkansen. Maar hoe maak je als tiener goede keuzes voor later? Goed onderwijs is hiervoor van groot belang. Daarom praten we tijdens de uitwisseling niet alleen over onderwijs en het belang daarvan, maar gaan we ook actief aan de slag met plannen hoe jongeren zelf invloed kunnen krijgen op hun onderwijs. We bespreken bijvoorbeeld hoe je in Oeganda met een leerkracht in gesprek kan gaan over wat je als leerling anders wilt zien in de klas. Of hoe ouders meer betrokken kunnen raken bij het onderwijs op school.

Buddy

Tijdens de uitwisseling dragen de Nederlandse leerlingen hieraan bij. Samen met een leeftijdsgenootje – hun buddy – uit Oeganda praten ze over ‘life skills’: levensvaardigheden. Deze vaardigheden helpen bij het bespreekbaar maken van lastige thema’s zoals opkomen voor jezelf, de omgang met je leraar, maar ook verschillen tussen meisjes en jongens. Dit alles natuurlijk naast de culturele uitwisseling, zoals ‘hoe ziet jouw schooldag eruit?’.

Presentatie

Aan het eind van de uitwisselingsweek is er een afsluitende presentatie. Het thuisfront van de leerling en bijvoorbeeld leerkrachten van school zijn daarbij welkom om te zien wat leerlingen hebben geleerd en hoe belangrijk goed onderwijs is. We sluiten de week feestelijk af met onze Oegandese buddy’s.

Heb je nog vragen over Going Global?

Bekijk alle praktische informatie op een rijtje of ga naar de veelgestelde vragen. Ben je enthousiast over de uitwisseling? Wij verwelkomen jouw school graag als deelnemer aan Going Global. 

Vraag meer informatie aan

Social

Partners & keurmerken

  • CBF
  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij