Thema's Edukans

De uitwisseling

Dit jaar gaan we – vanwege het coronavirus – digitaal op reis. Hoe ziet deze online Going Global uitwisseling eruit?

Van elke school doet tenminste 1 leerling mee als verslaggever en ambassadeur van de school. De groep bestaat uit leerlingen van verschillende scholen. Zij worden elk aan een Oegandese leeftijdsgenoot gekoppeld.

Intensief (digitaal) contact

Een week lang dompelen jullie je onder in thematiek rondom het Oegandese onderwijs en de andere cultuur. Elke dag is er intensief digitaal contact met de buddy’s. Je gaat met hen in gesprek over allerlei onderwerpen. Ook krijg je opdrachten om met je groep te doen en later met je buddy te bespreken. In Oeganda gaan de leerlingen op dezelfde manier te werk.

Via een blog delen jullie elke dag een korte update over jullie ervaringen en belevenissen, met tekst en foto’s. Zo kan het thuisfront jullie volgen.

Rianne Kieskamp, Edukans
Rianne Kieskamp

“Het is niet alleen voor de leerling die mee gaat met Going Global een eye-opener, maar voor de hele school. Het zorgt voor een grotere betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking.”

 

Werken aan goed onderwijs

Wie stevig in zijn schoenen staat, heeft betere toekomstkansen. Maar hoe maak je als tiener goede keuzes voor later? Goed onderwijs is hiervoor van levensbelang.

Buddy

Tijdens de uitwisseling dragen de leerlingen hieraan bij. Samen met een leeftijdsgenootje – hun buddy – uit Oeganda praten ze over ‘life skills’: levensvaardigheden. Deze vaardigheden helpen bij het bespreekbaar maken van lastige thema’s zoals HIV/Aids, tienerzwangerschappen waardoor veel meisjes hun school niet afmaken. Ook leren ze hierbij het stellen van grenzen en opkomen voor je eigen mening. Dit alles natuurlijk naast de culturele uitwisseling, zoals ‘hoe ziet jouw schooldag eruit’.

Presentatie

Aan het eind van de uitwisselingsweek is er een grote eindpresentatie. Het thuisfront van de leerling is daarbij welkom om te zien wat jullie de hele week hebben gedaan en hoe belangrijk goed onderwijs is.

Praktische informatie

  • Iedereen doet goed voorbereid mee met de uitwisseling. Er is 1 verplichte trainingsdag vooraf en na de reis is er een terugkomdag.
  • Ouders krijgen vooraf informatie over de inhoud van het programma.
  • De uitwisseling duurt 7 dagen en vindt plaats in of rond de meivakantie.
  • De school betaalt de kosten van deelname aan deze uitwisselingsweek.
  • Ervaren begeleiders ondersteunen de week.

Vraag meer informatie aan

Social

Partners & keurmerken

  • CBF
  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij