sluit
Doneer direct

Edukans Going Global

De reis

Tenminste één leerling per school gaat mee op reis naar een ontwikkelingsland als verslaggever en ambassadeur van de school. De groep, bestaande uit leerlingen en docenten, dompelt zich onder in een totaal andere cultuur. De leerlingen worden elk aan een lokale leeftijdsgenoot gekoppeld, de docenten aan een lokale collega. Via een blog worden tijdens de reis foto’s, films en ervaringen gedeeld. Zo wordt de noodzaak van goed onderwijs overgebracht aan het thuisfront.

Rianne Kieskamp, Edukans
Rianne Kieskamp

“Het is niet alleen voor de leerling die mee gaat met Going Global een eye-opener, maar voor de hele school. Het zorgt voor een grotere betrokkenheid in de ontwikkelingssamenwerking.”

 

Werken aan goed onderwijs
Wie stevig in zijn schoenen staat, heeft betere toekomstkansen. Maar hoe maak je als tiener goede keuzes voor later? Goed onderwijs is hierin van levensbelang. Tijdens de reis dragen de leerlingen hier al hun steentje aan bij.  Samen met een leeftijdsgenootje – hun buddy – uit het reisland werken ze aan ‘life skills’: levensvaardigheden. Deze vaardigheden helpen bij het bespreekbaar maken van HIV/aids, seksualiteit, tienerzwangerschappen en uithuwelijking. Taboes die ervoor zorgen dat vooral meisjes hun school niet afmaken. Aan het eind van de reis volgt een presentatie voor de hele gemeenschap waarbij de leerlingen en hun buddies aandacht vragen voor het belang van goed onderwijs. 

Reis mee als docent
Ook als docent kun je meereizen met Going Global. Je hebt tijdens de reis grotendeels je eigen programma. Je observeert in de les, staat zelf voor de klas en werkt daarbij samen met lokale collega’s. Ook bekijk je samen wat er beter kan in de lesmethodes en hiervoor zet je jouw eigen kennis in. Zo ervaar je, net als de leerlingen, hoe het ervoor staat met het onderwijs in ontwikkelingslanden. Een onvergetelijke ervaring en vooral een verrijking voor je competenties!

Praktisch

  • Iedereen gaat goed voorbereid op reis. Voor de reis zijn er drie verplichte trainingsdagen en na de reis is er een terugkomdag.
  • Voor de ouders en contactpersonen van de school is er een bijeenkomst met informatie over de reis.
  • De reis duurt 10 dagen en vindt plaats in of rond de voorjaarsvakantie.
  • De school betaalt de vliegtickets en een bedrag voor de organisatie van de reis.
  • Ervaren reisleiders begeleiden de reis.