Schoenmaatjes

Schoolmaatjes is het nieuwe Schoenmaatjes

24 jaar lang organiseerde Edukans Schoenmaatjes: de actie waarbij kinderen een schoenendoos vulden voor een leeftijdsgenootje ver weg. Maar ieder jaar werden er minder schoenendozen gevuld en Edukans vond het tijd worden voor een meer duurzame actie, waarbij we het onderwijs echt verbeteren.

En zo werd Schoenmaatjes in 2019 Schoolmaatjes!

Schoenmaatjes

Uitwisbare schriften

Schoolmaatjes is net zo persoonlijk als Schoenmaatjes, maar dan een stuk duurzamer. Basisschoolkinderen in Nederland organiseren een sponsorloop of andere actie en halen daarmee geld op voor uitwisbare schriften: Correctbooks. Hiermee kunnen hun Schoolmaatjes in ontwikkelingslanden eindeloos leren. De schriften en bijbehorende speciale pennen worden lokaal (in Afrika) gemaakt. Doordat de Nederlandse kinderen ieder schriftje voorzien door een zelf versierde kaft, worden de schriftjes een echt persoonlijk cadeau.

Leuker en meer leren

Een Correctbook gaat heel lang mee en kan bijna eindeloos hergebruikt worden. Voor kinderen in landen als Malawi en Ghana – die vaak niet voldoende schoolmateriaal hebben – een geweldig cadeau! En door het uitwisbare schrift wordt het leren in de klas ook nog eens veel leuker en leren de kinderen dus meer. We trainen de docenten hoe ze de schriften kunnen gebruiken op een manier die de kinderen stimuleert om meer te leren.

Schoenmaatjes wordt Schoolmaatjes

Hoe gaat dat leren met zo’n uitwisbaar schrift dan?

“Teken 5 bomen in je schrift,” zegt Miss Patience tegen haar leerlingen. De kinderen beginnen meteen fanatiek te tekenen. “Wis er nu 3 uit. Hoeveel bomen heb je over?” Op de school van juf Patience waren de rekenlessen nog nooit zo effectief . “Dankzij de nieuwe schriften zitten we nooit meer zonder schoolmateriaal. En de leerlingen durven fouten te maken en out-of-the-box te schetsen; enorm goed voor hun motivatie en om zelfstandig te leren denken!”

Schoolmaatjes op de school van jouw kind?

Lijkt het je leuk als de school van jouw kind meedoet met Schoolmaatjes? Tip de docent van je kind en stuur hem of haar naar edukans.nl/schoolmaatjes.