Alle projecten
Veilig terug naar school tijdens de coronapandemie
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ethiopië

Veilig terug naar school tijdens de coronapandemie

Na een sluiting van soms wel 10 maanden openen in steeds meer Afrikaanse landen de schooldeuren. Dat is goed nieuws! Al gaat de terugkeer naar school vooral in ontwikkelingslanden niet zonder slag of stoot. De lange corona-lockdown maakte de meest kwetsbare kinderen nóg kwetsbaarder. Veel kinderen werden gedwongen aan het werk gezet om hun ouders te helpen een inkomen bij elkaar te schrapen. Leerlingen die het toch al moeilijk hadden, liepen nog grotere leerachterstanden op. Het aantal tienerzwangerschappen nam tijdens de lockdown in Kenia met maar liefst 40% toe.

Ieder kind terug naar school

Edukans helpt scholen om leerlingen na al die tijd thuis weer een veilige plek op school te geven. Dit begon al tíjdens de lockdown. Om kinderen bij de les te houden en ouders te blijven overtuigen van het belang van onderwijs, zond Edukans radiolessen uit. Docenten hielden via WhatsApp contact met leerlingen en bezochten kinderen thuis. En in bijvoorbeeld Malawi gingen moedergroepen bij families langs om kinderen weer naar school te halen.

“Ik kan je niet vertellen hóe blij ik ben dat ik weer lesgeef.” – meester Abdu, Hirmata basisschool (Ethiopië)

Nu de scholen in sommige landen weer opengaan, staan we voor nieuwe uitdagingen. Want hoe zorgen we dat kinderen op school veilig zijn en zich weer fijn voelen na een intense periode thuis? En hoe geven we ouders het vertrouwen dat de kans op besmetting op school klein is? Onze docenten spelen daarbij een cruciale rol.

De angst dat hun kind op school corona oploopt en mee naar huis neemt, zit er bij ouders goed in. “Ik moest m’n ouders écht beloven om me aan de regels te houden,” vertelt Yishak (hierboven op de foto) van twaalf uit Ethiopië. Hij mocht in oktober weer naar school. “Het is moeilijk; we mogen niet in de buurt van de leraar komen, geen pennen van elkaar lenen en voortdurend onze handen wassen. Maar alles beter dan thuiszitten!”

Corona-terugkeerpakket

Met een speciaal corona-terugkeerpakket helpt Edukans docenten op weg. Leerkrachten krijgen tips hoe om te gaan met kinderen die een naaste hebben verloren of kinderen die bang zijn voor dit ongrijpbare virus. We geven informatie hoe om te gaan met leerachterstanden. Het pakket helpt docenten ook om op een kindvriendelijke manier met leerlingen over corona te praten. Waar nodig helpt Edukans scholen ook met hygiënische middelen als zeep, emmers en mondkapjes.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ethiopië

Doel

Een veilige terugkeer op school na de corona-lockdown.

Hoe

Met informatieposters voor in de klas, tips en extra lessen helpen we scholen om veilig te openen en om te gaan met spanningen bij leerlingen én leerkrachten. De Edukans actief lerenmethode die scholen al toepasten, zorgt dat docenten beter om kunnen gaan met achterstanden en de niveauverschillen die door de lockdown alleen maar groter  werden. Ook zorgen we voor hygiënische materialen als zeep, emmers en mondkapjes.

Bereik

Op dit momenten worden de corona-terugkeerpakketten ingezet op onze scholen in Malawi en Ethiopië. Wanneer in Kenia, Ghana en Oeganda de scholen openen, zorgen we ook in die landen voor een goede en veilige start.

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u als donateur er op kunt vertrouwen dat uw donaties op verantwoorde wijze besteedt.
  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij