Alle projecten
Schoolradio houdt je bij de les
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Kenia

Schoolradio houdt je bij de les

Dit project is afgerond. Met dit project hebben we miljoenen luisteraars bereikt!

De corona-pandemie houdt wereldwijd scholen dicht. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden betekent dit dat hun leren stilstaat. Vooral in de plattelandsgebieden zonder internet en zonder ouders die kunnen helpen – veel ouders zijn zelf nooit naar school geweest – is thuisonderwijs geen optie.

Terug naar school

Edukans zet alles op alles om te zorgen dat kinderen straks terug op school zo min mogelijk achterstand hebben en dat onderwijs bij ouders prioriteit blijft. Want dichte scholen hebben voor kinderen desastreuze gevolgen. En die gaat verder dan alleen het oplopen van een leerachterstand. School is voor veel kinderen die ene maaltijd op een dag. Een veilige plek. Met docenten die leren hoe je voor jezelf zorgt en hoe je voor jezelf opkomt. Hoe langer scholen dicht zijn, hoe groter de kans dat kinderen niet meer terugkeren naar school.

Lees ook het statement hierover van UNESCO

Juf op de radio

Wanneer duidelijk werd dat scholen voor lange tijd dicht bleven, startte Edukans met het maken van radio-uitzendingen. Want een radio staat in nagenoeg ieder huishouden! De radiolessen zijn in elk land en elke regio in de eigen lokale taal, zodat iedereen mee kan doen.

“Veel leerlingen hebben thuis geen internet. Gelukkig kunnen we ze dankzij de radiolessen toch bereiken.”⁠ – Juf Mariama

In de lessen vertellen we kinderen hoe zij thuis kunnen leren. Bij ouders benadrukken we hoe belangrijk onderwijs is en geven we tips hoe je je kind tóch kunt helpen bij het maken van huiswerk.

Mariama in de studio

Iedere doordeweekse dag is er een radioles. Naast de leraar, die vaste gast is, schuiven om beurten een ouder, een kind of jongere aan die hun ervaringen en tips delen met de luisteraars. Met de lessen en tools kun je thuis direct aan de slag. Zoals: maak een dagschema met vaste momenten om te leren. Zet een wekker als het huiswerktijd is. Zorg voor een rustige lesomgeving. Hoe benader je de school voor huiswerk en hoe maak je zelf opdrachten.

Veiligheid

De radioleerkrachten geven ook voorlichting over corona: wat is dit virus en hoe zorg je dat je gezond blijft? En er is aandacht voor de psychologische effecten van de crisis op kinderen, jongeren en ouders. De oplopende armoede en onzekerheid zorgen voor spanningen. Zorgen voor een veilig thuis, tijd doorbrengen met je kind en ontspanning – spelen! – zijn belangrijker dan ooit.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Kenia

Doel

Kinderen aan het leren houden tijdens de coronacrisis en zorgen dat zij, wanneer scholen openen, terugkeren naar school.

Hoe

Met speciale radio-uitzendingen voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten.

Bereik

Miljoenen mensen in Malawi, Oeganda, Kenia, Ethiopië en Ghana luisterden naar de radio-uitzendingen.

Aantal radiostations

14

Bedankt voor je donatie

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij