Schoolradio houdt je bij de les

Dit project is afgerond

Schoolradio houdt je bij de les

De corona-pandemie houdt wereldwijd scholen dicht. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden betekent dit dat hun leren stilstaat. Vooral in de plattelandsgebieden zonder internet en zonder ouders die kunnen helpen – veel ouders zijn zelf nooit naar school geweest – is thuisonderwijs geen optie.

Terug naar school

Edukans zet alles op alles om te zorgen dat kinderen straks terug op school zo min mogelijk achterstand hebben en dat onderwijs bij ouders prioriteit blijft. Want dichte scholen hebben voor kinderen desastreuze gevolgen. En die gaat verder dan alleen het oplopen van een leerachterstand. School is voor veel kinderen die ene maaltijd op een dag. Een veilige plek. Met docenten die leren hoe je voor jezelf zorgt en hoe je voor jezelf opkomt. Hoe langer scholen dicht zijn, hoe groter de kans dat kinderen niet meer terugkeren naar school. 

Juf op de radio

Wanneer duidelijk werd dat scholen voor lange tijd dicht bleven, startte Edukans met het maken van radio-uitzendingen. Want een radio staat in nagenoeg ieder huishouden! De radiolessen zijn in elk land en elke regio in de eigen lokale taal, zodat iedereen mee kan doen. In de lessen vertellen we kinderen hoe zij thuis kunnen leren. Bij ouders benadrukken we hoe belangrijk onderwijs is en geven we tips hoe je je kind tóch kunt helpen bij het maken van huiswerk.

Mariama in de studio

“Veel leerlingen hebben thuis geen internet. Gelukkig hebben we met de radiolessen een manier gevonden om hen te bereiken. Zo kan ik ze toch tips geven voor hun schoolwerk.”⁠
Juf Mariama uit Ghana

Iedere doordeweekse dag is er een radioles. Naast de leraar, die vaste gast is, schuiven om beurten een ouder, een kind of jongere aan die hun ervaringen en tips delen met de luisteraars. Met de lessen en tools kun je thuis direct aan de slag. Zoals: maak een dagschema met vaste momenten om te leren. Zet een wekker als het huiswerktijd is. Zorg voor een rustige lesomgeving. Hoe benader je de school voor huiswerk en hoe maak je zelf opdrachten.

Veiligheid

De radioleerkrachten geven ook voorlichting over corona: wat is dit virus en hoe zorg je dat je gezond blijft? En er is aandacht voor de psychologische effecten van de crisis op kinderen, jongeren en ouders. De oplopende armoede en onzekerheid zorgen voor spanningen. Zorgen voor een veilig thuis, tijd doorbrengen met je kind en ontspanning – spelen! – zijn belangrijker dan ooit.

Doel

Kinderen aan het leren houden tijdens de coronacrisis en zorgen dat zij, wanneer scholen openen, terugkeren naar school.

Hoe

Met speciale radio-uitzendingen voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten.

Bereik

Miljoenen mensen in Malawi, Oeganda, Kenia, Ethiopië en Ghana luisterden naar de radio-uitzendingen.

Aantal radiostations

14

    Met € 15 per maand steun je een meisje op een internaat, zodat ze haar school kan afmaken (maandelijks opzegbaar).

Doneer direct

Andere projecten