24 september 2020
UNESCO: “Ruim 23 miljoen kinderen en jongeren niet terug naar school”
Wereldwijd hebben 258 miljoen kinderen en jongeren geen toegang tot onderwijs. En dit onvoorstelbare aantal stijgt door de coronacrisis dramatisch, vreest UNESCO, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties. UNESCO schat dat 23 miljoen kinderen en jongeren die voor de coronacrisis naar school gingen, niet meer terugkeren.
In 12 landen onder de Sahara zijn de scholen nog volledig dicht. Leerlingen hier zijn al 7 maanden verstoken van onderwijs. Landen als Kenia en Ghana kondigden zelfs een sluiting aan voor heel 2020. Om kinderen en hun families te beschermen tegen corona. Maar ook omdat, zo redeneert de Keniaanse regering, nu kinderen toch al een enorme leerachterstand opliepen, het beter is om het hele schooljaar maar over te doen.
Meer dan een leerachterstand
Dichte scholen hebben voor kinderen desastreuze gevolgen. En die gaat verder dan alleen het oplopen van een leerachterstand. School is meer dan leren rekenen en schrijven. School is voor veel kinderen die ene maaltijd op een dag. Een veilige plek. Met docenten die leren hoe je voor jezelf zorgt en hoe je voor jezelf opkomt.
Geen veilige plek
Vooral meisjes zijn extra kwetsbaar nu ze de veilige plek missen, vertelt Mary Mugo, Edukans country officer in Kenia. “Vanaf het begin van de coronacrisis steeg het aantal tienerzwangerschappen hier met 40%. En in veel plattelandsgebieden zien we gruwelijke praktijken als meisjesbesnijdenis weer toenemen. Soms zijn de meisjes pas 9 jaar oud.”
Ouders die door de corona-pandemie hun baan verloren, zetten hun kinderen in om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Meisjes worden eerder uitgehuwelijkt, kinderarbeid komt veelvuldig voor.
Toekomst hele generatie in gevaar
De kans dat deze kinderen straks weer teruggaan naar school, is klein. Edukansmedewerker Limbani Nsapato vanuit Malawi: “We doen wat we kunnen om meisjes na hun bevalling straks weer terug te krijgen op school. Maar de vraag is of we hierin slagen.” “De toekomst van een hele generatie is in gevaar”, waarschuwt VN Secretaris-Generaal Antonio Guterres. “Dichte scholen leiden tot verlies van menselijk kapitaal en een enorme ongelijkheid. Het is nu topprioriteit om scholen, zo veilig als mogelijk, weer te openen.”