Alle projecten
School is een thuis ver van huis in Ethiopië
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Afar, Ethiopië

School is een thuis ver van huis in Ethiopië

Je huis achterlaten op zoek naar water of moeten vluchten voor geweld. Voor kinderen in Ethiopië eisen droogte, overstromingen en gewapende conflicten zijn tol. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen naar school blijven gaan. Samen met UNICEF geeft Edukans kinderen een thuis op school.

Ethiopië bevindt zich in een ernstige humanitaire crisis. De extreme droogte zorgt nu voor enorme voedseltekorten en honger. Op andere momenten in het jaar zijn het de overstromingen die de Ethiopiers teisteren. Bovenop deze rampen leidt het voortdurende gewapende conflict in het noorden van het land tot slachtoffers en vluchtelingen. Het aantal Ethiopiers dat in eigen land op de vlucht is voor (natuur)geweld is opgelopen tot 4,2 miljoen. In Afar, de regio van dit project, is de complete bevolking getroffen door de huidige situatie en heeft 80% van de inwoners hun huis verlaten.

Foto credit: UNICEF Ethiopia, Eyerusalem Yitna Tekaligne

Ahmed vluchtte met zijn familie voor de overstromingen in het dorp. Lees hier zijn verhaal.

Getraumatiseerd

Voor kinderen op de vlucht is er nauwelijks onderwijs. En dit maakt hen extra kwetsbaar. Zonder school lopen kinderen ernstige risico’s, want de kans op geweld, misbruik en verwaarlozing neemt toe. Kinderen zijn getraumatiseerd door alles wat zij meemaken. En ook de nu zo belangrijke maaltijd op school lopen kinderen mis.

School: een veilige plek in deze crisis

School biedt kinderen een veilige plek. Een thuis ver van huis, en hoop in een angstige situatie. Samen met UNICEF zorgt Edukans dat 11.250 gevluchte kinderen in de noordelijke regio Afar naar school kunnen. We zorgen voor extra klaslokalen en kinderen krijgen les van getrainde docenten. Met veel aandacht voor psychosociale support versterken we de veerkracht van kinderen. Ook ouders krijgen deze ondersteuning en leren hoe zij hun kind door deze moeilijke en spannende tijd heen kunnen helpen.

Lees het projectbezoek in Ethiopië

Lees hier het verhaal van Zehara

Ethiopië-meisje-zehara-vluchtelingen-kamp-klas-noodonderwijs-noodhulp
Zehara (14) woont in het vluchtenlingenkamp Serdo

 

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Afar, Ethiopië

Doel

Kinderen op de vlucht voor extreem weer en conflict een veilig thuis geven op school.

Hoe

We zorgen voor extra scholen en lokalen, getrainde docenten en bieden psychosociale support op school.

Hoeveel kinderen krijgen door dit project een kans?

11.250

Partner

UNICEF Ethiopia

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in landen als Ethiopië, Oeganda, Malawi en Kenia. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij