Alle projecten
Milieubewuste leerlingen in Malawi
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Lilongwe, Malawi

Milieubewuste leerlingen in Malawi

In Malawi leeft 80% inwoners op het platteland, met landbouw als belangrijkste bron van inkomsten. Niet verwonderlijk dat de klimaatverandering juist voor deze toch al arme bevolking desastreuze gevolgen heeft. De aantasting van de natuur vindt in alarmerend tempo plaats en leidt tot ontbossing, waterproblemen en een steeds minder vruchtbare bodem.

Duurzame school

Het is belangrijker dan ooit dat je op school leert bewust om te gaan met je omgeving. En hoe je later de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd kan bieden. Edukans verbetert het onderwijs op 20 scholen – de zogenaamde eco-scholen – in Malawi, waarbij in de lessen structureel aandacht is voor natuur en milieu. Dit zorgt niet alleen voor milieubewuste de leerlingen, de complete gemeenschap rond de school profiteert van de duurzame school.

Ontdekkend leren

De leerlingen en gemeenschap bepalen zelf welke milieuproblemen in en rond de school zij willen aanpakken. In deze ‘microprojecten’ leren kinderen over milieu, maar komen ook vakken als lezen, schrijven en wiskunde aan bod. Dankzij microprojecten als een schoolgroentetuin, het duurzaam houden van vee of energiebesparend koken gaan leerlingen actief met de lesstof aan de slag en bedenken zelf oplossingen voor milieuproblemen. En door de verkoop van bijvoorbeeld de groenten verdienen ze een zakcentje voor de school.

“Onze regio kampt met de gevolgen van ontbossing. Daarom heeft onze school een stukje bos, met fruitbomen en inheemse bomen. Leerlingen leren bomen verzorgen én waarom dat belangrijk is. – Juf Dollica

“Onze lessen zijn nu heel actief en veel aantrekkelijker voor leerlingen”, vertelt juf Dollica verder. “We zien dat kinderen niet alleen op school de planten en bomen goed verzorgen, maar dat thuis in hun eigen tuin ook doen.” 

Rehema, groep 8, laat trots de schoolgroentetuin van de Mphungu Primary School zien. “Er groeit hier van alles: aardappels, bonen, zoete aardappels, spinazie, kool. Ik vind de tuin hartstikke leuk. Je krijgt lekker buiten les en ik leer hoe ik voor mijzelf en het milieu kan zorgen.”

Leerlingenparlement

Iedere klas is vertegenwoordigd in het leerlingenparlement van de school. Namens alle leerlingen beslist het parlement welke milieuproblemen moeten worden getackeld én het draagt ideeën aan om het onderwijs op hun school te verbeteren. Ook thema’s als ‘leren opkomen voor je rechten’ en ‘seksuele gezondheid’ horen hierbij: onderwerpen die op een goede school áltijd op de agenda staan.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Lilongwe, Malawi

Doel

Beter én duurzaam onderwijs voor kinderen in Malawi.

Hoe

Door te zorgen voor een veilige, inspirerende en duurzame leeromgeving, leraren op te leiden, goed lesmateriaal en het betrekken van de gemeenschap.

Hoeveel kinderen krijgen door dit project een kans?

20.000 kinderen op 20 plattelandsscholen.

Hoeveel leraren bereiken we met dit project?

80 leraren en 60 schoolleiders.

Partners

Education Expertise Development Foundation (EEDF) en Education Commission of Archdiocese of Lilongwe.

Look at me

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 per maand steun je onze docententrainingen, zodat kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen. (maandelijks opzegbaar)

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij