Alle projecten
Eindeloos leren
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ghana

Eindeloos leren

Wij laten kinderen eindeloos leren! Door innovatief oefenmateriaal en docententraining maken we de ontwikkeling van honderdduizenden kinderen mogelijk. Hoe we zorgen dat leren effectiever én leuker wordt? Bekijk het in de video hieronder:

Meedoen in de les

De meeste kinderen in Afrika hebben geen toegang tot kwalitatief goed basisonderwijs. Met als gevolg dat slechts 12% van de kinderen goed kan lezen na de basisschool. Door een gebrek aan lesmateriaal als schriften en pennen zit actief oefenen er niet in. En zonder oefenen kun je niet goed leren! Daarnaast weten leerkrachten niet goed hoe zij effectief lesgeven. Het Afrikaanse onderwijs is erg gericht op lesjes reproduceren: de leraar zegt iets, de kinderen zeggen het na. Kinderen die niet actief meedoen met de les zijn minder gemotiveerd om te leren. En dat heeft zijn weerslag op de leerprestaties en het enthousiasme van de leerlingen én de leraren.

Duurzaam en innovatief

Edukans brengt hier verandering in. We zorgen allereerst voor innovatief en duurzaam lesmateriaal. Leerlingen krijgen een Correctbook. Een eigen schriftje dat nooit vol raakt. Want door de pen met speciale inkt is alles wat je schrijft uitwisbaar. Eindeloos schrijven, tekenen en wissen, voor ieder vak. Hiermee leer je niet alleen stukken beter, het is ook nog eens duurzaam. De lokaal geproduceerde schriftjes gaan bijna een heel schoolleven mee. Ontdek ook de magie in deze video:

Lerarentraining

Ook traint Edukans leerkrachten in beter lesgeven. We leren docenten hoe zij kinderen actief betrekken bij het leren. Hierdoor is het mogelijk om zelfs grote groepen leerlingen goed les te geven. In veel Afrikaanse landen is een klas van 50 leerlingen geen uitzondering. De docenten leren daarnaast hoe ze de Correctbook kunnen gebruiken om lessen leuker én effectiever te maken.

Dankzij getrainde docenten steken kinderen écht iets op van de les én hebben ze veel meer plezier in het leren. “Teken vijf bomen in je Correctbook,” zegt juf Patience tegen haar leerlingen. De kinderen beginnen meteen fanatiek te tekenen. “Wis er nu drie uit. Hoeveel bomen heb je over?” Op de Ghanese school van juf Patience waren de rekenlessen nog nooit zo effectief.

“Dankzij de Correctbooks zitten we nooit meer zonder schriftjes en pennen. En de leerlingen durven fouten te maken en out-of-the-box te schetsen; enorm goed voor hun motivatie en om zelfstandig te leren denken!” – Juf Patience

Hoe leren leuker wordt

In de klas van Juf Elisabeth zie je ook het effect van onze aanpak. Ze zet haar leerlingen sinds de Edukans-trainingen in groepjes aan het werk. Ze leren veel meer dan voorheen toen ze haar lessen afstak voor in de klas en de leerlingen niet echt betrok bij de lesstof. De kinderen in haar klas gaan bijvoorbeeld nu naar buiten om plantjes te verzamelen. Terug in de klas discussiëren de leerlingen in groepjes over wat ze verzameld hebben. Daarna tekenen ze de planten na in hun Correctbook en schrijven ze de juiste namen erbij. Zo leren Elisabeth’s leerlingen over de natuur, hoe ze kunnen samenwerken én oefenen ze ondertussen hun spelling.

Kenia-correctbook-meisje-2021

Voor de rest van je leven

Als je op school goed leert lezen en schrijven, heeft dit je leven lang impact. Want wat je op school leert, is voor altijd. Elk jaar goed basisonderwijs levert later 10% meer inkomen op. Je leven lang! Goed onderwijs vergroot óók het welzijn, de zelfstandigheid en de zelfverzekerdheid van een kind. Niet voor niets noemen wij onderwijs de kans van je leven.

Impact tot nu toe

Update mei 2022
Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zijn er al mooie resultaten behaald binnen dit project. Wij zijn dankbaar en trots op deze aantallen:

  • 442.690 leerlingen ontvingen een Correctbook om eindeloos mee te oefenen in de klas
  • Op dit moment werken 499 scholen in Ethiopië, Ghana, Malawi, Kenia en Oeganda met de schriften
  • 7.550 docenten kregen les in didactische en pedagogische vaardigheden

Kenia-correctbook-meisje-2021

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ghana

Doel

Edukans wil de komende jaren 500.000 basisschoolkinderen in Ethiopië, Ghana, Kenia, Malawi en Oeganda effectief laten leren.

Hoe

Door leerlingen te voorzien van innovatieve en uitwisbare schriften en hun docenten te trainen in actief lesgeven.

Partners

Correctbook en BlueTree Group. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Vacature relatiebeheerder

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij