Alle projecten
Eindeloos leren
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ghana

Eindeloos leren

“Teken vijf bomen in je Correctbook,” zegt juf Patience tegen haar leerlingen. De kinderen beginnen meteen fanatiek te tekenen. “Wis er nu drie uit. Hoeveel bomen heb je over?” Op de Ghanese school van juf Patience waren de rekenlessen nog nooit zo effectief. Maar dat was voorheen wel anders.

Meedoen in de les

De meeste kinderen in Afrika hebben geen toegang tot kwalitatief goed basisonderwijs. Met als gevolg dat minder dan 14% van de kinderen kan rekenen na de bassischool en maar 7% kan lezen en schrijven. Door gebrek aan lesmateriaal als schriften en pennen zit actief oefenen er niet in. En zonder oefenen geen leren! Daarbij weten leerkrachten niet goed hoe zij effectief lesgeven. Het Afrikaanse onderwijs is erg gericht op lesjes reproduceren: de leraar zegt iets, de kinderen zeggen het na. Kinderen die niet actief meedoen met de les zijn minder gemotiveerd om te leren. En dat heeft zijn weerslag op de leerprestaties en het enthousiasme van de leerlingen én de leraren.

Duurzaam en innovatief

Edukans brengt hier verandering in. We zorgen allereerst voor uniek en duurzaam lesmateriaal. Leerlingen krijgen een Correctbook. Een eigen schriftje dat nooit vol raakt. Want door de pen met speciale inkt is alles wat je schrijft uitwisbaar. Eindeloos schrijven, tekenen en wissen, voor ieder vak. Hiermee leer je niet alleen stukken beter en actiever, het is ook nog eens duurzaam. De lokaal geproduceerde schriftjes gaan een schoolleven mee.

“Dankzij de Correctbooks zitten we nooit meer zonder schriftjes en pennen. En de leerlingen durven fouten te maken en out-of-the-box te schetsen; enorm goed voor hun motivatie en om zelfstandig te leren denken!” – Juf Patience

Lerarentraining

Naast dat kinderen beter leren dankzij hun eigen uitwisbare schriftje, traint Edukans ook hun leerkrachten in beter lesgeven. We leren docenten hoe zij kinderen actief betrekken bij het leren. Hierdoor is het mogelijk om zelfs grote groepen leerlingen – in veel Afrikaanse landen is een klas van 50 leerlingen geen uitzondering – goed les te geven. Dankzij getrainde docenten krijgen kinderen les waar zij iets van opsteken én hebben veel meer plezier in het leren.

Voor de rest van je leven

Als je op school goed leert lezen en schrijven, heeft dit je leven lang impact. Want wat je op school leert, is voor altijd. Elk jaar goed basisonderwijs levert later bijvoorbeeld 10% meer inkomen op. Je leven lang! Goed onderwijs vergroot óók het welzijn, de zelfstandigheid en de zelfverzekerdheid van een kind. Niet voor niets noemen wij onderwijs de kans van je leven.

Impact tot nu toe

Update oktober 2021
Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zijn er al mooie resultaten behaald. Wij zijn dankbaar en trots op deze aantallen sinds de start van het project:

  • 227.285 leerlingen ontvingen een Correctbook om eindeloos mee te oefenen in de klas
  • Op dit moment werken 268 scholen in Malawi en Oeganda met de schriften
  • Edukans trainde 142 docententrainers en 22 master-trainers
  • 1.964 docenten kregen les in didactische en pedagogische vaardigheden

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ghana

Doel

Edukans wil komend jaar 500.000 basisschoolkinderen in Ethiopië, Ghana, Kenia, Malawi en Oeganda effectief laten leren.

Hoe

Door leerlingen te voorzien van duurzame, innovatieve Correctbooks en hun docenten te trainen in actief lesgeven.

Partners

Correctbook en blueTree Group. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Vacature relatiebeheerder

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 per maand steun je onze docententrainingen, zodat kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen. (maandelijks opzegbaar)

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • CBF
  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij