Kenia World Teacher

Veelgestelde vragen World Teacher

1. Welke criteria zijn er?

We vragen van onze Nederlandse deelnemers een aantal kwaliteiten. Je bent:

 • lichamelijk in goede conditie en beschikt over doorzettingsvermogen
 • nieuwsgierig en flexibel
 • werkzaam in het onderwijsveld
 • enthousiast over het versterken van de kwaliteit van onderwijs in Kenia
 • bereid om in Kenia scholen te bezoeken, collega’s te ontmoeten en van elkaar te leren
 • gemotiveerd om je eigen competenties te versterken
 • beschikbaar tijdens de door Edukans verzorgde trainingsdagen en terugkomdag
 • bereid om jouw ervaringen terug in Nederland te delen met je omgeving en in je beroepspraktijk

Verder heb je goede interculturele communicatieve vaardigheden en kun je goed presenteren, schrijven, lezen en communiceren in het Engels. De voertaal tijdens de reis is Engels.

Daarnaast vragen we van deelnemers om hun eigen reisbijdrage te voldoen én fondsen te werven, zodat de docenten in Kenia ook kunnen deelnemen aan het programma.

2. Is er een leeftijdsgrens?

Het maakt niet uit hoe oud je bent, maar een goede lichamelijke conditie is wel een vereiste!

3. Ik woon of werk in het buitenland. Kan ik mee op reis?

Ja, op voorwaarde dat je alle trainingsdagen bijwoont en een werkveld in het onderwijs hebt.

4. In welke periode ga ik sponsorgeld ophalen?

Je kunt zowel voor als na de reis sponsorgeld inzamelen. We vragen je de opbrengst van jouw acties vóór 31 december van het reisjaar over te maken op de actiesite.

5. Wat zijn de taken van de Nederlandse reisleiding?

De Nederlandse reisleiding bewaakt samen met de lokale partnerorganisatie het reisprogramma en voortgang op de doelstelling van de reis. Als dat nodig is passen zij in overleg het programma aan.

6. Hoe ziet de accommodatie eruit?

Onze partnerorganisatie ter plaatse zorgt dat we logeren in een veilige accommodatie. De kamers kunnen worden afgesloten. Uitgangspunt is safe and simple.

7. Zijn er kledingvoorschriften?

Kleding voorschriften verschillen per land, maar Edukans raad het af of dure of uitdagende kleding te dragen. Tijdens de reis zal er verwacht worden dat deelnemers zich kleden op een manier die voldoet aan de culturele voorschriften. Hier zal ook aandacht aan worden besteed tijdens de voorbereidingen.

8. Is er gelegenheid om de omgeving te verkennen op reis?

De reis heeft geen toeristisch doel, maar is een werkbezoek. In het tussenliggende weekend maken we wel een gezamenlijk uitstapje. Er is helaas geen gelegenheid om de omgeving alleen te verkennen. Extra entree of excursies gedurende het uitstapje zijn voor rekening van de deelnemer.

9. Is het mogelijk om je gezin mee op reis te nemen?

Nee, helaas is het niet mogelijk om je gezin of partner mee op reis te nemen als deze niet deelneemt aan het World Teacher programma.

10. Is er tijdens de reis iemand bereikbaar in geval van nood?

Jazeker. In Nederland en in het gastland is er een contactpersoon van Edukans dag en nacht bereikbaar in geval van nood. Deze personen hebben een lijst met telefoonnummers die zij in noodgevallen moeten bellen.

11. Zijn er gezondheidsrisico’s?

Om gezondheidsrisico’s te beperken krijg je tijdens het voorbereidingstraject informatie over algemene voorzorgsmaatregelen. Daarnaast moet je bij de GGD, Travel Clinic of huisarts advies inwinnen over de vaccinaties die voor het betreffende land verplicht (of aan te raden) zijn.

12. Wat is het veiligheidsbeleid van Edukans?

Edukans is goed op de hoogte van de veiligheidssituatie in de gebieden waar we naartoe reizen.

 • We hebben meer dan 15 jaar ervaring met meer dan 60 reizen met groepen.
 • Het programma wordt zorgvuldig samengesteld in samenspraak met de lokale partnerorganisatie.
 • De accommodaties zijn in veilige gebieden.
 • We reizen alleen naar veilige plekken.
 • Niet alleen werkt Edukans met gerenommeerde partners, alle groepen worden begeleid door hiervoor getrainde begeleiders.
 • Ter voorbereiding op een reis trainen we onze deelnemers uitvoerig.
 • Tijdens de reizen screenen we onze deelnemers dagelijks op uiterlijk (geen uitdagende kleding, geen uitpuilende portemonnees, geen telefoons of sieraden).
 • Onze deelnemers gaan nooit individueel op pad.
 • We hebben een goed veiligheidshandboek en een crisisprotocol dat we regelmatig testen.

We baseren ons op informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuza) en van de partnerorganisatie in het land. Hebben we gekozen voor een bepaald land en verslechtert de veiligheidssituatie? Dan wint Edukans extra informatie in bij MinBuza en de partnerorganisatie. De partnerorganisatie zorgt voor een veilige accommodatie, veilig vervoer en indien nodig extra veiligheidsmaatregelen. Als er een negatief reisadvies wordt afgegeven, gaat de reis niet door.

13. Is het verplicht om sponsorgeld op te halen?

Het ophalen van het sponsorgeld is een verplicht onderdeel van het programma World Teacher. We verwachten van al onze deelnemers volledige inspanning om het bedrag bij elkaar te krijgen. Tijdens de training krijg je hier veel ideeën en tips voor. Je eigen persoonlijke actiesite op www.inactievooredukans.nl maakt het eenvoudig om mensen op de hoogte te houden.

14. Wanneer moet ik de reis betalen en kan dit ook in termijnen?

Je krijgt ruim voor de eerste training een mail met de vraag om de reiskosten over te maken en de instructies hoe je dit moet doen. Dit kan uiteraard ook in termijnen, maar de eerste betaling van € 400 moet een week voor de eerste training overgemaakt zijn. Het gehele bedrag moet een maand voor de reis bij ons binnen zijn.

15. Gaat een reis altijd door?

Bijna altijd! Maar het kan zijn dat door omstandigheden in het land of omdat er te weinig deelnemers zijn de reis niet door kan gaan. Als dit bij jouw reis aan de orde is, nemen we direct contact met je op. In overleg met jou zoeken we dan naar een passend alternatief.

16. Tot wanneer kan je je aanmelden?

De sluitingsdatum van de inschrijving is per land verschillend. Kijk bij de reizen wat de sluitingsdatum is van het land van jouw voorkeur.

Als de reis eerder vol zit, halen we de inschrijving hiervoor van de website. Het kan gebeuren dat jouw inschrijving en de sluiting van de reis net langs elkaar zijn gegaan. Uiteraard laten we je het zo snel mogelijk weten als dit het geval is.

We streven naar een goede verdeling tussen docenten en schoolleiders binnen de reisgroep. Als er tijdens de inschrijving een disbalans ontstaat, kunnen we de inschrijving voor een bepaalde groep sluiten.

17. Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Je bent verplicht om een reisverzekering met werelddekking af te sluiten. Een annuleringsverzekering is optioneel. Zorg ervoor dat je je verzekering(en) afsluit kort nadat je de bevestiging van jouw deelname van ons hebt ontvangen.

Terug naar hoofdpagina