“Dankzij mijn moeder gaat het goed op school”

“Het gaat goed op school. Dat heb ik vooral aan mijn moeder te danken. Zij heeft me naar school gestuurd en blijft me motiveren om m’n best te doen. Ik hou van leren en wil graag verder studeren. Later wil ik juf worden. Of dokter. Als ik maar anderen kan helpen.”

Slechts 30% van de kinderen in dit kamp gaat naar school. Foto credit: Jacco van Laar

Gevlucht uit Eritrea

Aisha (14) komt uit Eritrea. 9 jaar geleden vluchtte ze met haar ouders voor de onderdrukking in haar land. Ze woont nu alweer 6 jaar in een vluchtelingenkamp in Aysaita, middenin de Ethiopische woestijn. In het gebied wonen tienduizenden Eritrese vluchtelingen. De meeste behoren tot de Afar, een nomadische stam die al eeuwenlang met hun vee rondtrekt in het grensgebied van beide landen.

Geiten of schoolbanken?

Onderwijs staat bij de traditionele Afar niet hoog op de agenda. Van kinderen wordt verwacht dat ze helpen in de huishouding en bij het hoeden van vee. Minder dan 30% van de kinderen in het kamp gaat naar school. Dat percentage ligt veel lager dan in andere vluchtelingenkampen. Daarom is het extra bijzonder dat Aisha wél naar school gaat.

Aisha krijgt les van docent Yimer in de basisschool van het vluchtelingenkamp. Foto credit: Jacco van Laar

“Een van mijn beste leerlingen”

Yimer, leerkracht in het kamp vertelt, vol enthousiasme: “Aisha is een van m’n beste leerlingen. Ze is slim, neemt school heel serieus en verzuimt nooit. Ze is een voorbeeld voor andere leerlingen. Onze school heeft jammer genoeg veel problemen. We hebben te weinig lokalen en meer dan de helft van de leerkrachten is niet opgeleid.”

Moeder maakt zich zorgen

Hasnah, de moeder van Aisha, hoopt dat de onderwijssituatie snel verbetert. “Ik ben hiernaartoe gekomen voor de veiligheid en de toekomst van mijn kinderen. We zijn nu veilig, maar het onderwijs in het kamp is slecht en mijn dochter kan de basisschool hier niet eens afmaken. Ik maak me zorgen over de toekomst van mijn dochter. Ik ben zelf nooit naar school geweest, dus ik kan haar niet verder helpen.”

Na schooltijd maakt Aisha buiten haar huiswerk. Foto credit: Jacco van Laar

Extra lokalen, beter onderwijs en betrokken ouders

Edukans wil dat alle kinderen in het kamp naar school kunnen en goed les krijgen. Zodat ze zich kunnen ontwikkelen en de kans hebben op een betere toekomst. We gaan extra lokalen bouwen, zodat er plek is voor alle leerlingen en kinderen de basisschool ook in het kamp kunnen afmaken. Daarnaast moet het onderwijs beter. We gaan extra leerkrachten opleiden en bestaande leerkrachten bijscholen. En misschien nog wel het belangrijkste: we gaan ouders overtuigen hoe belangrijk het is om hun kinderen – jongens én meisjes – naar school te sturen.

Help je mee?

We hebben jouw hulp hard nodig om vluchtelingenkinderen in Ethiopië de kans op een betere toekomst te geven. Help je mee?