Hasnah: “We voelden ons niet veilig in ons eigen huis”

“Vroeger was Eritrea een mooi en goed land. Ik woonde er graag. Maar de politiek gooide roet in het eten.” Hasnah zit voor haar tent in het Ethiopische vluchtelingenkamp waar ze woont. 9 jaar geleden vluchtte ze met haar man en 5 kinderen uit haar vaderland. “De regering in Eritrea was niet goed voor ons. Mannen werden midden in de nacht weggehaald en kwamen nooit meer terug. We voelden ons niet veilig in ons eigen huis.”

Hasnah voor haar hut in het vluchtelingenkamp. Foto credit: Jacco van Laar

Onderdrukt, ontvoerd en vermoord

In de 2 Ethiopische vluchtelingenkampen waar Edukans werkt, wonen ruim 33.000 vluchtelingen uit Eritrea. Dagelijks komen daar nog nieuwe vluchtelingen bij. Hele gezinnen slaan op de vlucht voor het gewelddadige regime en de onderdrukking in hun land. Oppositie of kritiek wordt in het land niet geaccepteerd. Mensen die zich uitspreken tegen het regime worden zonder pardon ontvoerd, gemarteld en vermoord.

Leven in een vluchtelingenkamp

Het kamp waar Hasnah met haar gezin woont, bevindt zich in het grensgebied van Eritrea en Ethiopië. “Het leven in het kamp is niet makkelijk, maar aan deze kant van de grens is het tenminste veilig. Er is water, een beetje voedsel, we kunnen wat geiten houden en mijn kinderen kunnen naar school.”

In dit vluchtelingenkamp wonen 33.000 Eritrese vluchtelingen. Foto credit: Jacco van Laar

Meer dan geiten hoeden

Hasnah’s man overleed een paar jaar geleden, dus nu staat ze er alleen voor met haar kinderen. “Mijn zoons zorgen voor wat extra inkomen en mijn dochters van 8 en 14 kunnen hier naar school. Mijn dochter Aisha doet het heel goed op school. Ze is de derde van haar klas.

Mijn jongste dochter kan minder goed meekomen, maar die redt het wel met hulp van haar grote zus. Ik maak me wel zorgen over de toekomst. De kwaliteit van het onderwijs is slecht en mijn dochters kunnen hier in het kamp de basisschool niet afmaken. Ik hoop dat de situatie snel verbetert, want mijn dochters verdienen een beter leven dan achter de geiten aan lopen.”

Aisha is één van de weinige kinderen die naar school gaat in het kamp. Foto credit: Jacco van Laar

Help je mee?

We hebben jouw hulp hard nodig om vluchtelingenkinderen in Ethiopië de kans op een betere toekomst te geven. Edukans zorgt voor extra klaslokalen, zodat er plek is voor alle leerlingen. We leiden leraren op en overtuigen ouders van het belang van onderwijs. Help je mee?