“Maar weinig collega’s zijn opgeleid”

Yimer geeft les op de basisschool in een vluchtelingenkamp in Aysaita, Ethiopië. “Het is geen eenvoudige baan. We staan hier voor flinke uitdagingen. De Eritrese kinderen hebben het niet makkelijk. Hun ouders mogen niet werken, daardoor is er veel armoede in het kamp. Kinderen komen vaak zonder eten naar school en kunnen zich slecht concentreren. Veel jongens verlaten school om werk te zoeken. Meisjes worden thuis gehouden om het huishouden te doen of worden uitgehuwelijkt.”

Yimer komt als leerkracht behoorlijk wat uitdagingen tegen. Foto credit: Jacco van Laar

7 bevoegde docenten

Yimer werkt sinds 4 jaar op de school in het kamp. “Ik geef Engels, wiskunde en Amhaars, de nationale taal in Ethiopië.” De school waar Yimer werkt heeft 776 leerlingen en slechts 7 bevoegde docenten. “Dat zijn er natuurlijk veel te weinig. Van mijn collega’s is meer dan de helft niet opgeleid. Gelukkig krijgen we hulp van vrijwilligers uit het kamp. Zij zijn alleen nog niet zo goed in lesgeven. Ook mijn gediplomeerde collega’s en ikzelf kunnen nog heel wat leren,” biecht Yimer op.

Het belang van onderwijs

En het gebrek aan goed opgeleide docenten is niet het enige probleem volgens Yimer. “De mensen hier in het kamp zijn erg traditioneel. Omdat de meeste ouders zelf nooit naar school zijn geweest, begrijpen ze eigenlijk niet zo goed waarom het zo belangrijk is dat hun kinderen onderwijs krijgen.”

Yimer legt een groepje leerlingen een ingewikkelde som uit. Foto credit: Jacco van Laar

Tot groep 6 naar school

Een ander probleem is dat de school in het kamp maar tot groep 6 gaat. “Kinderen kunnen hier de basisschool niet afmaken. Daarvoor moeten ze naar de stad, 6 kilometer verderop. De meeste ouders hebben daar geen geld voor. Het zou fantastisch zijn als kinderen de basisschool in het kamp konden afmaken.”

Uitbuiting voorkomen

Yimer heeft een duidelijke visie als het gaat om de kracht van onderwijs: “Deze kinderen moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Dat is goed voor henzelf en voor Ethiopië als ze hier blijven. Ook als ze terug gaan naar Eritrea moeten ze leren voor zichzelf op te komen. Dan weten ze hoe je uitbuiting kan voorkomen. Zij kunnen ervoor zorgen dat het in hun eigen land beter wordt.”

Help je mee?

We hebben jouw hulp hard nodig om vluchtelingenkinderen in Ethiopië de kans op een betere toekomst te geven. Edukans zorgt voor extra klaslokalen, zodat er plek is voor alle leerlingen. We leiden leraren op en overtuigen ouders van het belang van onderwijs. Help je mee?