Alle projecten
Leerachterstanden van meisjes in Kenia voorkomen
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Samburu, Kenia

Leerachterstanden van meisjes in Kenia voorkomen

Meisjes in Kenia staan met 3-0 achter op jongens. Een ongelijkheid met grote gevolgen. De helft van de Keniaanse meisjes stopt voor haar veertiende met school. Om meer armoede te voorkomen is onze actie nú nodig. Want een meisje dat onderwijs krijgt, verdient later meer, is gezonder én stuurt haar dochters naar school. 

Van de vijf schooldagen in de week mist een meisje op het Keniaanse platteland er gemiddeld twee. Want is het marktdag, en gaat de moeder erop uit om geld te verdienen, blijft vanzelfsprekend de dochter thuis om op kleine broertjes en zusjes te passen. En op het vee. En ben je ongesteld, mis je iedere maand nog eens een paar dagen, omdat je door schaamte en gebrek aan hygiënemateriaal niet naar school kan. Bij elkaar opgeteld zijn dit per jaar heel veel dagen zonder school, waardoor meisjes achterraken op de lesstof. En meisjes dus altijd een leerachterstand oplopen ten opzichte van jongens. Vaak wordt deze achterstand zó groot, dat meisjes moeten stoppen met school.  

Trouwen op je negende

Er zijn meer redenen waarom meisjes te vroeg uitvallen op school. Met 9 jaar heeft een meisje de leeftijd bereikt dat ze kan worden uitgehuwelijkt. School is er dan niet meer bij. Ook zorgen tienerzwangerschappen ervoor dat meisjes verstoken raken van onderwijs. Meisjes mogen na hun bevalling terugkomen, maar de meeste leraren hebben geen idee hoe zij een jonge moeder moeten begeleiden. De pandemie heeft de situatie voor meisjes alleen maar verslechterd. Door oplopende armoede en geweld tegen meisjes met soms zwangerschap als gevolg zitten nu nog meer meiden thuis. 

Wij maken meisjes weerbaar zodat ze zelf hun toekomst veilig kunnen stellen. Meisjes durven heel goed voor zichzelf op te komen. En nee te zeggen tegen hun ouders. Maar wij moeten ze het eerste zetje geven.”  Edwin Buluma, Edukans in Kenia

Meisjes beschermen

Juist meisjes die nú naar school gaan, zijn een belangrijke schakel in de strijd tegen armoede: zij verdienen later meer, leven gezonder én sturen hun eigen dochters naar school. Edukans breidt haar onderwijsprogramma Eindeloos leren uit naar gebieden in Kenia waar de achterstanden van meisjes groot zijn. “We verbeteren het onderwijs. Alleen al doordat kinderen beter leren, wordt hun motivatie en zelfvertrouwen vergroot. Je ziet bijvoorbeeld dat meisjes zich durven uiten in de klas en het voortouw nemen.”

Edukans-nl-meisjes-kenia-leerachterstanden-voorkomen-Neema

Neema (foto boven), 15 jaar: “Wiskunde gaat nu hartstikke goed. Thuis help ik zelfs mijn broers met hun rekenwerk. Later wil ik wiskundedocent worden op de middelbare school.” 

Maar om leerachterstanden en uitval van meisjes werkelijk te stoppen, is meer nodig. “Daarom trainen we docenten in deze regio’s ook in het geven van lessen op sociaal-emotioneel gebied. Hiermee maken we meisjes weerbaar. Ze leren wat hun rechten zijn, dat ze ‘nee’ mogen zeggen tegen onrecht en ongelijkheid. En we leren docenten hoe zij jonge moeders goed kunnen begeleiden.” Verder zijn betrokken ouders cruciaal voor succes, vindt Edwin. “Edukans ondersteunt ouders bij het begeleiden van hun kind. Hoe bescherm je je dochter? Waarom is het belangrijk dat ze vijf dagen per week in de klas zit? Hoe zorg je daarvoor?” Edwin ziet dat meisjes door deze aanpak veel sterker in hun schoenen staan. 

Borstvoeding geven in de pauzes

Edukans-nl-meisjes-kenia-leerachterstanden-voorkomen-Maximilla
Maximilla (13 jaar)

De verbeterde lessen hebben op school een positieve uitwerking: de goede resultaten van de leerlingen motiveren ouders en dochters om door te zetten. Maximilla (foto rechts) is blij dat zij en haar vriendinnen allemaal in de klas zitten. Ook de meisjes die een baby kregen. Zij geven borstvoeding in de pauzes.”

Met jouw steun kan Edukans: 

  • Meisjes (en jongens) leren voor zichzelf op te komen. In lessen sociaal-emotioneel leren ontdekken meisjes wat hun rechten zijn. Dat ze ‘nee’ mogen zeggen, bijvoorbeeld tegen uithuwelijking of tegen jongens.  
  • Ouders betrekken bij school. We overtuigen hen van de noodzaak van onderwijs voor hun dochters en leren ouders om hun kind goed te begeleiden.  
  • Zorgen dat meisjes naar school kunnen als zij ongesteld zijn. Dankzij voldoende hygiëne en water op school, hoeven meisjes niet meer thuis te blijven. 
  • Tienermoeders naar school laten gaan. Ook zorgen we dat zij op school goed worden begeleid.   

Edukans-nl-meisjes-kenia-leerachterstanden-voorkomen-docent-kinderen

Help jij mee om meisjes in Kenia op school te houden?

Edukans zet alles op alles om meisjes op school te krijgen en te houden. Steun jij ons werk voor meisjes in Kenia? Met jouw gift zorgt Edukans voor goed onderwijs voor meisjes op plekken waar dat niet vanzelfsprekend is. Bekijk hieronder hoe je eenmalig, maandelijks of jaarlijks kunt doneren.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Samburu, Kenia

Doel

Meisjes in Kenia bereiken met goed onderwijs en hiermee leerachterstanden en schooluitval voorkomen. We willen zorgen dat meisjes voor zichzelf opkomen en dat ouders hun dochters naar school blijven sturen. Dit doen we in de Keniaanse regio’s Samburu, Kajiado en Elgeyo marakwet.  

Hoe

Binnen ons programma Eindeloos leren krijgen docenten extra training in het op school krijgen en houden van meisjes. We gaan in gesprek met ouders, trainen meisjes in weerbaarheid, zorgen voor voldoende water en hygiëne en geven extra ondersteuning aan tienermoeders op school.  

Impact

Schooluitval van meisjes voorkomen, minder armoede, gelijke kansen voor jongens en meisjes.

Hoeveel meisjes krijgen door dit project een kans?

16.900

Partners

Correctbook

Kenia-crowdfunding

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij