Nieuwsoverzicht
Verhaal
“Ik denk dat ik wel geslaagd ben!”

“Ik denk dat ik wel geslaagd ben!”

“Ik had ontzettend veel tijd gestoken in de voorbereiding van mijn examens van de basisschool, slapeloze nachten had ik ervan. Ik wilde per se goed presteren, want ik wil ingenieur worden,” vertelt Mervis (12) uit Malawi. “En toen gingen de scholen dicht, een week voor de examens.”

Vloek van God

Er volgde een verwarrende periode voor Mervis. “Er was veel fake news over Covid-19 en het sluiten van de scholen. Sommige mensen zeiden dat de scholen nooit meer open zouden gaan en dat de pandemie een vloek van God was. Ik maakte me zorgen over mijn toekomst en was van streek.”

Mervis miste het naar school gaan. “Op school is leren veel makkelijker. Normaal gesproken helpen mijn leraren me. Ze leggen de betekenis van moeilijke woorden uit of hoe je een moeilijke som oplost. Thuis moest ik alles zelf uitzoeken, want mijn ouders hadden geen tijd om me te helpen. En ik was veel tijd kwijt aan huishoudelijke klusjes.”

Terug op school

“Toen hoorde ik over de radio-uitzendingen van Edukans. Ik werd geïnterviewd voor het programma, maar begon er zelf ook naar te luisteren. Dit gaf me vertrouwen en ik kreeg goede tips.”

Mervis terug naar school
Mervis wordt geïnterviewd voor het Edukans radio-programma.

In de radio-uitzendingen van Edukans sneden we allerlei onderwerpen aan om kinderen veilig te houden én om ze te helpen thuis te blijven leren. Zo kregen ze tips voor het maken van een dagschema, maar vertelden we ook hoe je voorkomt dat je het coronavirus krijgt of dat je zwanger raakt. Want we merkten tijdens de lockdown al gauw dat het aantal tienerzwangerschappen snel steeg. Mervis: “Het programma heeft me geholpen, want nu kan ik weer terug naar school, terwijl sommige van mijn vriendinnen zwanger zijn geworden. Inmiddels heb ik alsnog mijn examens kunnen doen. En ja, ik denk dat ik wel geslaagd ben!”