Nieuwsoverzicht
Verhaal
Juf op de radio

Juf op de radio

“Ouders weten nu hoe ze hun kind kunnen helpen. Er komen zelfs ouders speciaal naar mij toe die vragen om huiswerk.” Deze Ghanese leraar is blij: de radiolessen door Edukans zetten kinderen én ouders in beweging.

Terwijl in Nederland scholen weer voorzichtig openen, zijn de scholen in de landen waar Edukans werkt nog steeds dicht. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden betekent dit dat hun leren stilstaat. Vooral in de plattelandsgebieden zonder internet en zonder ouders die kunnen helpen – veel ouders zijn zelf nooit naar school geweest – is thuisonderwijs geen optie.

Vader luistert schoolradio
Een Ghanese vader luistert met zijn kinderen naar de radiolessen van Edukans.

Radioles in eigen taal

Edukans zendt daarom radiolessen uit. In elk land en elke regio in de eigen lokale taal, zodat iedereen mee kan doen. ‘Scholen zijn dicht, maar dit is geen vakantie’ is het motto van de radiolessen in Ghana. “Een wake-up call voor ouders”, vertelt Edukans partner Stephen Agbenyo vanuit Ghana.

“In de lessen benadrukken we hoe belangrijk onderwijs is en de noodzaak om je kind weer naar school te sturen zodra het kan. We laten zien hoe je thuis kunt leren, net zoals je op school zou doen. Alles om te zorgen dat kinderen straks zo min mogelijk achterstand hebben en dat onderwijs bij ouders prioriteit blijft.”

Lees ook: Basisonderwijs van goede kwaliteit 

Huiswerktijd

Iedere doordeweekse dag is er een radioles. Naast de leraar, die vaste gast is, schuiven om beurten een ouder, een kind of jongere aan die hun ervaringen en tips delen met de luisteraars. Met de lessen en tools kun je thuis direct aan de slag. Zoals: maak een dagschema met vaste momenten om te leren. Zet een wekker als het huiswerktijd is. Zorg voor een rustige lesomgeving. Hoe benader je de school voor huiswerk en hoe maak je zelf opdrachten.

Les via de radio

Lekker spelen

De radioleerkrachten geven ook voorlichting over corona: wat is dit virus en hoe zorg je dat je gezond blijft? En er is aandacht voor de psychologische effecten van de crisis op kinderen, jongeren en ouders. De oplopende armoede en onzekerheid zorgen voor spanningen. Tijd doorbrengen met je kind, zorgen voor ontspanning – spelen! – en omkijken naar elkaar zijn belangrijker dan ooit.

Hulplijn

Tips via social media en sms ondersteunen de radiolessen en er wordt een hulplijn opgestart waar ouders en jongeren naartoe kunnen bellen met vragen. Deze moeder in Ghana voelt zich enorm gesteund: “Het lukte mij niet om mijn kinderen bij huis te houden, ze zwierven op straat. Maar dat is niet veilig. Nu besef ik dat kinderen gewoon moeten leren en dat ik hen daarbij kan helpen. Mijn zoons vervelen zich niet meer en het is fijn thuis.”

Help jij ons om zoveel mogelijk kinderen te bereiken met radiolessen? Klik hier om een donatie te doen!