Nieuwsoverzicht
Nieuws
Kinderen veilig terug naar school

Kinderen veilig terug naar school

De corona-pandemie treft ons allemaal. Maar kinderen in ontwikkelingslanden krijgen het extra zwaar te verduren. Zij waren de afgelopen maanden erg kwetsbaar, doordat ze niet naar school konden.

Scholen weer open

Veel kinderen werden gedwongen aan het werk gezet om hun ouders te helpen een inkomen bij elkaar te schrapen. Leerlingen die het toch al moeilijk hadden, liepen nog grotere leerachterstanden op. Het aantal tienerzwangerschappen nam tijdens de lockdown in Kenia met maar liefst 40% toe. Gelukkig is er eindelijk ook goed nieuws! In Malawi gaan de scholen weer open. Kinderen kunnen niet wachten om weer naar hun veilige en vertrouwde omgeving terug te keren.

Meisje met mondkapje en fiets

Nieuwe uitdagingen

Wij geloven dat kinderen áltijd de mogelijkheid moeten hebben om te blijven leren. Tijdens de lockdown stonden we kinderen, ouders en docenten daarom bij met speciale radio-uitzendingen.

corona scholen dicht Ghana

Nu de scholen in sommige landen weer opengaan, staan we voor nieuwe uitdagingen. Want hoe zorgen we dat kinderen op school veilig zijn en zich weer fijn voelen na een intense periode thuis? En hoe geven we ouders het vertrouwen dat de kans op besmetting op school klein is? Onze docenten spelen daarbij een cruciale rol.

Corona-terugkeerpakketten

Wij willen docenten op weg helpen met een speciaal door ons ontwikkeld corona-terugkeerpakket. Hierin staan tips hoe leerkrachten om kunnen gaan met kinderen die een naaste hebben verloren of kinderen die bang zijn voor dit ongrijpbare virus.

Het pakket helpt docenten om op een kindvriendelijke manier met leerlingen over corona te praten. Daarnaast geven we informatie over hoe docenten om kunnen gaan met leerachterstanden. Ook bevat het pakket posters om op te hangen in de klas. De posters leggen uit hoe je effectief je handen wast en dat je hoort te niezen en hoesten in je ellenboog.

Zeep, emmers en mondkapjes hard nodig

Een van de belangrijkste manieren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is regelmatig en goed je handen wassen. Maar op de meeste Afrikaanse scholen is er een groot gebrek aan hygiënische middelen zoals zeep, emmers en mondkapjes.

Handen wassen tegen corona

Sommige ouders durven hun kinderen daarom niet terug te sturen naar school. Bang dat zij het virus oplopen en overdragen. Via de partners met wie wij samenwerken willen we zoveel mogelijk scholen voorzien van deze praktische benodigdheden, zodat kinderen niet langer thuis worden gehouden en zij hun leerachterstanden in kunnen halen.

Edukans wil kinderen samen met jou een veilige terugkeer naar school garanderen. Help je mee?

Doneer nu