Nieuwsoverzicht
“Ik kan nu weer onderwijs volgen in mijn moedertaal”

“Ik kan nu weer onderwijs volgen in mijn moedertaal”

Eind vorig jaar ontmoette Hendrien van Edukans de Syrische tiener Rym (16). Zij moest naar Libanon vluchten vanwege de burgeroorlog in haar thuisland. De nare dingen die ze meemaakte in Syrië laten Rym niet los. Zo verloor ze 2 broers in de oorlog en werd haar moeder gemarteld door ISIS. Dat maakt het moeilijk om in Libanon haar leven weer op te pakken.

Lees het interview met Rym uit 2018 >

Les in eigen taal

Rym zit nu in de 9e klas, maar ze vindt het lastig haar aandacht bij school te houden. “Mijn moeder is ziek geworden door alle ellende die we hebben meegemaakt. Behalve wat hulp van de buren, die ons soms wat voedsel toestoppen, staan we er alleen voor.”

Rym op school
Rym (2e van rechts) bij de biologieles.

“Sinds we in Libanon wonen ben ik 2 keer gestopt met school. In Libanon is de voertaal op school Engels, terwijl we in Syrië les kregen in het Arabisch. Het was te moeilijk voor me om de lessen in het Engels te volgen. Nu zit ik op een school waar ik in het Arabisch les krijg, dat is heel fijn! We gebruiken hier dezelfde schoolboeken als in Syrië en de leraren zijn erg aardig.”

Dokter in Aleppo

Ondanks alle uitdagingen is Rym vastbesloten om door te zetten. “Dat is de enige manier om mijn droom waar te maken om dokter te worden in Aleppo. Helaas wil mijn moeder niet terug naar Syrië, zij wil in Libanon blijven.”

Ryms lievelingsvakken zijn wiskunde en biologie. “Soms vraagt de biologieleraar mij om haar te helpen, dat vind ik geweldig. Zij heeft ook medicijnen gestudeerd in Syrië.” In mei gaat Rym naar Damascus om examen te doen. “Dat vind ik heel spannend, maar ik doe mijn best en de leraren helpen me zo goed mogelijk.”

Nooit meer echt gelukkig

“Vergeleken met 5 maanden geleden gaat het iets beter met me hier in Baalbek. Ik heb nu ook een vriendin gevonden, Shuru. Zij zit in dezelfde klas als ik en begrijpt me, want ook zij heeft gruwelijke dingen meegemaakt in Syrië. Het is fijn om niet meer alleen te zijn en soms kan ik zelfs weer wat blijdschap en hoop voelen.”

Toch heeft Rym nog steeds veel om over te piekeren. “Mijn 2 broers zijn vermoord tijdens de oorlog en mijn broer in Turkije is ziek. Ik ben bang dat hij ook doodgaat. Mijn zus en haar man zijn teruggegaan naar Syrië en ik spreek hen nog maar eens per jaar. Het gaat wel wat beter, maar ik denk niet dat ik ooit nog echt gelukkig kan zijn.”

Onderwijs voor Syrische vluchtelingen

Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht tijdens de burgeroorlog. Juist voor vluchtelingenkinderen is het belangrijk om naar school te gaan. School geeft structuur en houvast en de kinderen vinden er steun bij elkaar.

Edukans zorgt ervoor dat vluchtelingen in Libanon naar school kunnen. Lees hier meer >