Alle projecten
Onderwijs voor Syrische vluchtelingen
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Libanon

Onderwijs voor Syrische vluchtelingen

Sinds in 2011 de burgeroorlog begon, is meer dan de helft van de Syrische bevolking gevlucht. De meeste vluchtelingen wonen in kampen in buurlanden Jordanië, Turkije, Irak en Libanon. Nog steeds, want Syrië is voor gezinnen te onveilig om er hun leven weer op te pakken.

Een kind op de vlucht mag niet kansloos zijn

De toekomst van een hele generatie Syrische kinderen dreigt in rook op te gaan. Want het grootste deel van de leerplichtige vluchtelingenkinderen gaat al jaren niet naar school. En dat worden er steeds meer: door de economische crisis in Libanon plaatsen veel Libanese ouders hun kind van een privéschool over naar een openbare school. Dat betekent dat er steeds meer onderwijsplekken voor Syrische kinderen verdwijnen. Stel je eens voor dat je je kind moet vertellen dat hij niet meer naar school mag.

Terwijl juist voor vluchtelingenkinderen school extra belangrijk is. Het is een kans om weer even kind te kunnen zijn, om plezier te maken met leeftijdsgenoten. Hoe langer kinderen geen onderwijs volgen, hoe groter de achterstand die ze oplopen. Dat mag niet gebeuren.

Wat doen wij?

Edukans zorgt voor tijdelijke scholen in Libanon, zodat kinderen de kans krijgen om aan hun toekomst te bouwen. Juist voor kinderen in conflictsituaties is het belangrijk om snel weer naar school te kunnen. Daar vinden ze steun aan elkaar. School geeft structuur en houvast, helpt bij het verwerken van trauma’s en is een belangrijke schakel om het land weer op te bouwen.

Goed onderwijs dankzij goede leraren

We investeren in bouwmaterialen, lesmateriaal en trainingen om leraren om op een goede manier les te laten geven. Daarnaast traint Edukans – samen met een groepje getalenteerde Syrische leraren – docenten in werkvormen die leerlingen actief bezig laten zijn met de leerstof, waardoor ze uiteindelijk betere resultaten behalen op school.

“In Libanon is de voertaal op school Engels, terwijl we in Syrië les kregen in het Arabisch.”- Rym, 17 jaar

“Het was te moeilijk voor me om de lessen in het Engels te volgen”, vervolgt ze. “Nu zit ik op een school waar ik in het Arabisch les krijg, dat is heel fijn! We gebruiken hier dezelfde schoolboeken als in Syrië en de leraren zijn erg aardig.” 

Rym op school

Lees hoe Rym haar droom om dokter te worden waarmaakt

Een diploma brengt je verder

We zorgen dat gevluchte jongeren tóch hun opleiding af kunnen maken. Ze krijgen les in het Arabisch van Syrische leraren. Om examen te doen, moeten ze terug naar Damascus. Een spannende reis, maar het resultaat is het waard: een diploma!

Geslaagd in Damascus

Jezelf uiten

120.000 vluchtelingen wonen in Ein-el-Hiweh kamp. Er heerst grote armoede en de werkloosheid is torenhoog. Edukans startte een centrum voor muziek en kunst in dit kamp. Hier krijgen jongeren een kans om te leren, maar ook om hun gevoelens te uiten en ervaringen met elkaar te delen. Voor deze jongeren, die onder zulke moeilijke omstandigheden leven, enorm belangrijk.

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Libanon

Doel

Gevluchte kinderen zo snel mogelijk weer naar school.

Hoe

Door te zorgen voor tijdelijke scholen.

Hoeveel kinderen hebben door dit project al een kans gekregen?

5.185

Hoeveel leraren bereiken we met dit project?

274

Partner

JCC

Steun onze projecten en geef een kind de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij