sluit
Doneer direct
Onderwijs voor Syrische vluchtelingen

Onderwijs in vluchtelingenkampen

Onderwijs voor Syrische vluchtelingen

Na zeven jaar burgeroorlog is nu al meer dan de helft van de Syrische bevolking gevlucht. De meesten wonen in tijdelijke onderkomens in buurlanden Jordanië, Turkije, Irak en Libanon. Ze bezitten niet meer dan wat ze op de vlucht konden dragen. De toekomst van een hele generatie kinderen dreigt in rook op te gaan. Dat mág niet gebeuren. Een kind op de vlucht mag niet kansloos zijn. Edukans zorgt ervoor dat kinderen weer naar school kunnen gaan. En dat is hard nodig.

Het verhaal van Juma
Juma is 14 jaar. Twee jaar geleden zat hij in de vijfde klas. Totdat hij moest vluchten. “We konden niets meenemen omdat er hevig werd gevochten, we renden weg in de kleren die we aan hadden. Gelukkig is het vrede in Libanon, waar we nu leven.’’ Juma woont nu in een vluchtelingenkamp in de Bekaa-vallei. Hij gaat niet naar school en slentert rond in het kamp. “In ons dorp, in Syrië, was veel landbouwgrond, we hadden veel mogelijkheden om te leven’’, vertelt Juma’s vader Halah, die opzichter was van een aantal landbewerkers. “De nieuwste generatie Syriërs groeit op zonder dromen, ze kunnen – door de verschrikkingen van de oorlog, geen plannen maken voor de toekomst.”

Wat doen wij?
Edukans zorgt voor tijdelijke scholen in Libanon, zodat kinderen de kans krijgen aan hun toekomst te bouwen. Juist voor kinderen in conflictsituaties is het heel belangrijk om snel weer naar school te kunnen. Daar vinden ze steun aan elkaar. School geeft structuur en houvast, helpt bij het verwerken van trauma’s en is een belangrijke schakel om het land weer op te bouwen.

Via het edukans programma bereiken we 4.021 studenten en 200 onderwijzers

Goed onderwijs dankzij goede leraren
We investeerden in bouwmaterialen, lesmateriaal en trainingen om leraren om op een goede manier les te laten geven. Dit draagt bij aan de kwaliteit van onderwijs. En goed onderwijs is essentieel om deze kinderen de kans te geven op een betere toekomst.

Opleiden van trainers

Een aantal onderwijzers die de training hebben gevolgd in Sidon worden nu door Edukans opgeleid om zelf trainer te worden. We oefenen in het voorbereiden en geven van de training in Baalbek, met als doel om in de toekomst trainingen te verzorgen in Syrië.

 

 

 

 

 

 

Opleidingen voor jongeren
Tot slot zorgen we dat gevluchte jongeren hun opleiding af kunnen maken. Meer dan 480 Syrische jongeren konden dankzij dit project in Libanon hun opleiding afmaken. Zij kregen les in het Arabisch van Syrische leraren. Om examen te doen moesten zij terug naar Damascus. Een spannende reis met een mooi resultaat. De meesteleerlingen hun diploma!

Geslaagd in Damascus

Ein-el-Hilweh kamp

In Ein-el-Hiweh kamp starten we een muziekcentrum. We willen kinderen en jongeren een kans geven om de ellende waarin ze leven even te vergeten en te genieten van het muziek maken.

 

 

Doel

Kinderen zo snel mogelijk weer naar school.

Hoe

Door te zorgen voor tijdelijke scholen.

Hoeveel kinderen hebben door dit project al een kans gekregen?

3.540

Hoeveel jongeren hebben door dit project al een kans gekregen?

481

Partners

LSESD en JCC

Andere actuele projecten