Onderwijs voor Syrische vluchtelingen

Dit project is afgerond

Onderwijs voor Syrische vluchtelingen

Na 8 jaar burgeroorlog is meer dan de helft van de Syrische bevolking gevlucht. De meeste vluchtelingen wonen in kampen in buurlanden Jordanië, Turkije, Irak en Libanon.

De toekomst van een hele generatie kinderen dreigt in rook op te gaan. Dat mag niet gebeuren. Een kind op de vlucht mag niet kansloos zijn. Edukans zorgt ervoor dat kinderen weer naar school kunnen gaan. En dat is hard nodig.

“De nieuwste generatie Syriërs groeit op zonder dromen”

Juma is 14 jaar en ging in Syrië gewoon naar school. Totdat hij moest vluchten. “We konden niets meenemen. Er werd hevig gevochten en we renden weg in de kleren die we aan hadden. Gelukkig is het vrede in Libanon, waar we nu wonen.’’ In het vluchtelingenkamp in de Bekaa-vallei waar Juma en zijn ouders terecht zijn gekomen gaat hij niet naar school. Hij slentert wat rond in het kamp.

“In ons dorp in Syrië was veel landbouwgrond, we hadden er veel mogelijkheden’’, vertelt Juma’s vader Halah. Hij was opzichter van een aantal landbewerkers. “De nieuwste generatie Syriërs groeit op zonder dromen. Ze kunnen door de verschrikkingen van de oorlog geen plannen maken voor de toekomst.”

Wat doen wij?

Edukans zorgt voor tijdelijke scholen in Libanon, zodat kinderen de kans krijgen om aan hun toekomst te bouwen. Juist voor kinderen in conflictsituaties is het belangrijk om snel weer naar school te kunnen. Daar vinden ze steun aan elkaar. School geeft structuur en houvast, helpt bij het verwerken van trauma’s en is een belangrijke schakel om het land weer op te bouwen.

Via het Edukans-programma in Libanon bereiken we 4.021 studenten en 200 onderwijzers.

Goed onderwijs dankzij goede leraren

We investeerden in bouwmaterialen, lesmateriaal en trainingen om leraren om op een goede manier les te laten geven. Dit draagt bij aan de kwaliteit van onderwijs. Goed onderwijs is essentieel om deze kinderen de kans te geven op een betere toekomst.

Opleiden van trainers

Een aantal onderwijzers die de training hebben gevolgd in Sidon wordt nu door Edukans opgeleid om zelf trainer te worden. We oefenen in het voorbereiden en geven van de training in Baalbek, met als doel om in de toekomst trainingen te verzorgen in Syrië.

Opleidingen voor jongeren

Tot slot zorgen we dat gevluchte jongeren hun opleiding af kunnen maken. Meer dan 480 Syrische jongeren konden dankzij dit project in Libanon hun opleiding afmaken. Zij kregen les in het Arabisch van Syrische leraren. Om examen te doen moesten zij terug naar Damascus. Een spannende reis met een mooi resultaat. De meeste leerlingen haalden hun diploma!

Geslaagd in Damascus

Ein-el-Hilweh kamp

In Ein-el-Hiweh kamp starten we een muziekcentrum. We willen kinderen en jongeren een kans geven om de ellende waarin ze leven even te vergeten en te genieten van het muziek maken.

Doel

Gevluchte kinderen zo snel mogelijk weer naar school.

Hoe

Door te zorgen voor tijdelijke scholen.

Hoeveel kinderen hebben door dit project al een kans gekregen?

3.540

Hoeveel jongeren hebben door dit project al een kans gekregen?

481

Partners

LSESD en JCC

Andere projecten