Nieuwsoverzicht
FOTOVERSLAG: Nick & Simon in Malawi

FOTOVERSLAG: Nick & Simon in Malawi

In november 2018 reisden Edukans ambassadeurs Nick & Simon naar Malawi om met eigen ogen het effect van onze programma’s daar te zien. Zij bezochten basisscholen en middelbare scholen.

Meekijken in de klas van docente Helen. Zij kreeg een training van Edukans en leerde hoe ze kinderen het beste kan betrekken bij de les. Kinderen leren het meest als ze zelf met de lesstof aan de slag mogen en de lesjes niet alleen maar opgedreund worden. Helen deelt de klas daarom regelmatig in groepjes zodat ze samen met een opdracht aan de slag gaan. Ons basisschoolpogramma in Malawi wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.


Malawi is één van de armste landen ter wereld. Het basisonderwijs is al jaren gratis. Dat heeft gezorgd voor een enorme stroom aan leerlingen en een tekort aan geschoolde leraren. Veel kinderen gaan dus wel naar school, maar leren daar veel te weinig.

Deze kinderen leren in een naschoolse club met de naam ‘My World, My Life’ onder andere over lichaamsveranderingen, hoe ze zich kunnen beschermen tegen ziektes als HIV/AIDS en wat ze kunnen doen om een tienerzwangerschap te voorkomen. Dit speciaal door Edukans ontwikkelde programma trok ook de aandacht van de overheid, die de lesstof heeft vertaald naar een curriculum dat nu verplicht is op iedere basisschool in Malawi!

Deze meisjes (en ook een paar jongens) krijgen via Edukans een beurs om hun schoolgeld te betalen. Ook krijgen zij leiderschapstrainingen. Tijdens die training leren ze over hun rechten en wordt gewerkt aan zelfvertrouwen. Penelope: “Ik heb geleerd dat ik, ondanks dat ik uit een arm gezin kom, net zoveel waard ben als een ander. En dat ik net zoveel recht heb om naar school te gaan en mezelf te ontwikkelen.” Dit project wordt gesteund door de Europese Unie.

Veel kinderen in Malawi moeten uren lopen naar de dichtstbijzijnde middelbare school. Vaak over onverharde wegen en in de brandende hitte. Sommige kinderen kost dit wel 4 uur op een dag! Dankzij Edukans – en met financiering van de EU – krijgen meisjes een fiets om deze afstand te overbruggen.

Funny is één van die meisjes die een fiets ontving. Haar vader is heel blij dat ze nu makkelijker van en naar school kan reizen. Hij hoopt dat zijn dochter later dokter wordt.

Op deze school in Thyolo worden docenten getraind om les te geven op een manier die jongens en meisjes gelijkwaardig behandelt. Meisjes in Malawi worden nog vaak achtergesteld en hun traditionele rol in de gemeenschap wordt thuis, maar ook in het onderwijs bevestigd. Op school kunnen we daar wat aan veranderen. Door meisjes net zo vaak de beurt te geven als jongens en door lesmateriaal wat de ongelijkwaardigheid benadrukt te veranderen. Hierdoor leren meisjes en jongens dat zij gelijk zijn en hetzelfde mogen en kunnen bereiken in het leven!