Nieuwsoverzicht
Directeur Dutsy trots op school en kinderen

Directeur Dutsy trots op school en kinderen

Dutsy IJvelaar (43) is directrice van de Fred Murray school in Moengo, in het binnenland van Suriname. Twee jaar geleden kwam Dutsy in Moengo werken. Daarvoor was ze hoofd van een heel klein dorpsschooltje met nog geen vijftig leerlingen. Haar school is onderdeel van het Edukans World Teacher programma. Wij spraken haar over hoe de school veranderd is in een paar jaar tijd en wat haar dromen zijn voor de toekomst.

Dutsy IJvelaar directeur Fred Murray school Suriname World Teacher

“We willen dat de kinderen wat worden in de maatschappij.”

Een heel verschil: van een dorpsschooltje naar de Fred Murray school.
Dutsy: De overstap was enorm. De Fred Murray school heeft bijna tweehonderdvijftig leerlingen. Ik dacht wel gelijk: Dit gaat het me lukken! Maar ik vertrouwde op mijn energie en motivatie. Ik was erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg van mijn bestuur, maar er viel ook nog een hoop te leren.

Kun je ons iets vertellen over het Edukans World Teacher programma, waar jouw school onderdeel van is?
Het betekent dat ieder schooljaar collega’s uit Nederland langs komen. We werken samen aan beter onderwijs en inspireren elkaar. Ik weet nog dat ik in één van de schoolvakanties werd geroepen. Ik kreeg de kans om mee te doen met het programma. Een groep van vijftien leerkrachten zou naar mijn school komen. Dat was best spannend.

Jullie doen al drie jaar mee. Wat heb je in die tijd geleerd?
Door het programma groeide mijn zelfvertrouwen. In het tweede jaar was ik al mijn bescheidenheid kwijt. Nu weet ik waar ik heen wil met de school en welke doelen we willen halen. Eerst was ik echt een vliegende kiep. Ik rende overal en nergens heen. Nog steeds ben ik een spin in het web, maar ik weet nu hoe ik focus aan kan brengen.

Hoe doe je dat dan?
Ik kan nu veel beter delegeren. Ik maak een planning per dag en stem veel meer af. En dat heeft effect! De inspecteur van het Ministerie vroeg me of hij mijn werkwijze aan andere collega’s hier in Moengo mocht

lees meer

doorgeven. Ik ben dankbaar dat ik world teachers in mijn school heb. Mijn leerkrachten worden er beter van. En ik groei ervan. Ik kan nu met mijn team vooruit kijken en doelen stellen.

Wat is het grootste verschil met hiervoor?
Toen was het ieder voor zich. We werken nu veel meer samen. We zijn samen verantwoordelijk voor de resultaten van de school. We doen het echt samen, voor de kinderen. Van 08.00 tot 13.00 uur zijn we mama van alle kinderen. We willen dat zij vooruitkomen. En dat ze wat worden in de maatschappij!

In het Surinaamse binnenland lukt het maar 1% van de kinderen om de basisschool in zes jaar af te maken.
Ik wil zorgen dat het district Marowijne, waarin mijn school ligt, vooruit komt. Ik wil helpen om de slechte naam te verminderen. Nu is Marowijne vaak op een negatieve manier in het nieuws. Dat verdienen ze niet. De kinderen hier moeten ook kansen krijgen. Ze zijn net zo goed als iedereen in Suriname. We hebben geleerd te luisteren naar de mensen zelf. Zij weten het beste waar het naar toe moet.

Wat wilde je worden toen jij een klein meisje was?
Ik was 5 jaar toen ik ervan droomde om juf te worden. Ik keek altijd naar mijn eigen juf en dat wilde ik ook. Ik vond dat ze het zo mooi deed. Ze maakte geen onderscheid. Alle kinderen waren voor haar gelijk. Ze was echt een voorbeeld.

Wat is je droom voor jouw school?
Over 2 jaar wil ik 100% geslaagden voor de eindtoets (red. in Suriname doen leerlingen van groep 8 een toets waarvoor je moet slagen om naar het voortgezet onderwijs te kunnen). Ik heb de opdracht gekregen om mijn school boven aan de lijst te krijgen. Dat gaat me lukken! Ik word ook heel goed begeleid door de consulenten van onze Stichting (red. Stichting Onderwijs der EBGS). Zij doen dit jaar ook mee met World Teacher. We leren echt samen. Wat we leren in het programma kan zo gedeeld worden op de andere scholen. Dan heeft het nog meer effect.

En wanneer heb je het gevoel dat jouw misse geslaagd is?
Ik wil dat mijn school in 2020 een modelschool is waar kinderen optimaal kunnen leren. En dat ik dan later een heer tegen kom met een koffertje die tegen mij zegt: “Juf, ik ben minister geworden.”

  • Lees meer over wat wij doen om het onderwijs in Suriname te verbeteren.
  • Geïnteresseerd om als onderwijsprofessional mee te gaan met World Teacher? Bekijk hier meer informatie over de mogelijkheden.
  • Wil jij beter onderwijs steunen, zodat mensen als Dutsy de kans krijgen hun leerlingen optimale kansen te bieden? Doneer aan onze onderwijsprogramma’s.