sluit
Doneer direct

Veelgestelde vragen Schoenmaatjes

Algemeen

1. Kan iedereen aan Schoenmaatjes mee doen?
Edukans Schoenmaatjes is voor alle kinderen in Nederland! Wil jij meedoen? Je kunt Schoenmaatjes organiseren met jouw school, BSO, bedrijf, kerk etc. of thuis meedoen. Aanmelden kan hier.

2. Wanneer wordt de schoenendoosactie gehouden?
Meedoen met Schoenmaatjes kan in 2017 van begin september tot aan de kerstvakantie. Voor de kerstvakantie moeten alle schoenendozen ingeleverd zijn (zie ook vraag 3).

3. Waar kan ik de schoenendozen inleveren?
Organisaties kunnen inleveren bij de inleverpunten door heel het land. Let op: de inleverdata- en tijden verschillen per plaats!

Particulieren kunnen hun schoenendozen inleveren van 1 oktober t/m 5 december 2017 bij één van de 1.500 DHL parcelshops. Buiten deze periode ben je als particulier van harte welkom op één van onze inleverpunten.

4. Ik heb nog toiletspullen, knuffels en ander speelgoed over. Kan ik die ook inleveren?
Heel graag! De wat minder gevulde dozen vullen wij aan met ingezamelde materialen. Zo krijgt ieder kind een even goed gevulde doos. We ontvangen heel graag:

 • Klein speelgoed (autootjes, poppen etc.)
 • Kleine knuffels (die in schoenendozen passen)
 • Schriften
 • Pennen
 • Potloden
 • Tennisballen
 • Tandpasta en andere toiletartikelen

Deze spullen kun je inleveren op onze inleverpunten.

5. Kunnen jullie ook schoenendozen uitdelen op een project dat ik ken?
Dat is helaas niet mogelijk. Edukans werkt samen met lokale organisaties. Deze partnerorganisaties zorgen voor de uitdeling van de schoenendozen. Met hen zijn afspraken gemaakt en zij weten precies wat ze moeten doen om te zorgen dat de schoenendozen op de juiste plek terecht komen.

6. Wat voor formaat doos moet ik gebruiken?
Een normaal formaat schoenendoos, geen laarzen- of schaatsendozen. De maximale afmetingen zijn: lengte 36 cm, breedte 19 cm en hoogte 11 cm.

7. Waarom moet er een elastiek om de doos en mag deze niet worden dichtgeplakt?
In Gouda, Eindhoven, Kampen en Apeldoorn (Vaassen) worden de schoenendozen gecontroleerd. Er wordt gekeken of er in iedere doos ongeveer evenveel spulletjes zitten, omdat we graag willen dat elk kind ongeveer evenveel krijgt. De wat minder gevulde dozen worden aangevuld met gekregen of ingezamelde materialen (pennen, schriften, zeep, knuffels etc.). Voor de kinderen die een schoenendoos krijgen, is het daarnaast veel makkelijker om de doos open te maken als er een elastiek omheen zit.

8. Wanneer krijg ik bericht over het land waarnaar mijn schoenendoos is verzonden of van het kind dat mijn doos heeft ontvangen?
Als je jouw e-mailadres bij het aanmelden hebt ingevuld, krijg je in het voorjaar van 2018 bericht waar je schoenendoos is uitgedeeld of welk kind jouw schoenendoos heeft ontvangen (als je meedoet met Schoenmaatjes Connected).

9. Hoe werkt de persoonlijke barcode?
Bij aanmelding ontvangt iedere deelnemer een persoonlijke barcode. Daardoor kunnen we kinderen laten weten naar welk land hun schoenendoos is verzonden of welk kind de schoenendoos heeft ontvangen (als je meedoet met Schoenmaatjes Connected). Hoe gaat dat in z’n werk?

 • ALS JE MEEDOET VIA JOUW ORGANISATIE: In de Schoenmaatjes folder vind je een persoonlijke barcode. Elke code is uniek en moet bij het aanmelden geactiveerd worden.
 • ALS JE THUIS MEEDOET: Tijdens het aanmelden wordt jouw persoonlijke barcode automatisch aan je naam gekoppeld. Je hoeft dus niet apart te activeren.
 • Bedenk of je de doos wilt maken voor een jongen of meisje en voor welke leeftijd. Kruis dit aan op de sticker (in de folder of op de mail).
 • Je plakt de sticker met de barcode duidelijk zichtbaar op het deksel van de versierde schoenendoos.
 • Je levert de doos in op school, kerk, bedrijf, vereniging of bij een inleverpunt/DHL parcelshop.
 • Voordat ze op transport gaan, worden de schoenendozen gescand.
 • De schoenendozen gaan in een container voor een verre reis.
 • ALS JE HEBT GEKOZEN VOOR SCHOENMAATJES: Je krijgt bericht over het land waarnaar jouw schoenendoos is verzonden.
 • ALS JE HEBT GEKOZEN VOOR SCHOENMAATJES CONNECTED: Je krijgt een bericht met foto terug van het kind dat jouw schoenendoos heeft ontvangen.

10. Wat is Schoenmaatjes Connected?
Wil jij zien welk kind jouw schoenendoos krijgt? Kies in het aanmeldproces voor ‘Een bericht met foto ontvangen van jouw Schoenmaatje’. Wij zorgen dat de ontvanger jouw bericht te zien krijgt en maken een foto van het kind dat jouw schoenendoos ontvangt. Dan krijg je als alles goed gaat een bericht terug. Zo wordt de actie nog leuker en spannender!

Deze Schoenmaatjes Connected optie kost 0,50 euro extra. We kunnen dit jaar 16.000 schoenendozen uitdelen via Schoenmaatjes Connected, dus wees er snel bij om je aan te melden!

Let op: Berichtgeving is gebaseerd op het scannen van de barcodes. Als je niet de hele barcodesticker op de schoenendoos plakt, kunnen we je helaas geen bericht sturen. Bij Schoenmaatjes Connected moet je ook de sticker “Box with digital message” op de doos plakken.

11. Waarvoor dient de bijdrage van € 6,- of 6,50 per schoenendoos?
Om de dozen op de juiste plaats te krijgen worden kosten gemaakt. De bijdrage van € 6,- gebruiken we om deze onkosten te vergoeden.

Dit is de verdeling van de 6,- euro:

 • Opslag & verpakking Nederland 1,10
 • Transport & uitdeling buitenland 3,45
 • Educatief of foldermateriaal 0,65
 • Organisatie & administratie 0,80
 • Totaal 6,-

Omdat de uitdeling in het buitenland bij Schoenmaatjes Connected veel meer tijd in beslag neemt, moeten we hiervoor extra kosten maken. Daarom vragen we 0,50 euro extra voor Schoenmaatjes Connected. Je krijgt dan, als alles goed gaat, een foto van het kind dat jouw schoenendoos ontving.

12. Wat is het doel van Edukans Schoenmaatjes?
Het doel van Edukans Schoenmaatjes is kinderen in Nederland bewust maken van de situatie van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, hen betrekken bij ontwikkelingssamenwerking en hen leren geven en delen. Edukans Schoenmaatjes is vooral een bewustwordingsactie. Daarnaast draagt Edukans Schoenmaatjes in ontwikkelingslanden bij aan het verhogen van de motivatie van kinderen om naar school te gaan doordat de kinderen via de schoenendoosactie schoolspullen krijgen.

13. Hoe weet je dat de schoenendozen goed terechtkomen?
Edukans Schoenmaatjes werkt samen met lokale partnerorganisaties in de uitdeellanden. Zij dragen zorg voor een juiste en correcte uitdeling van de schoenendozen. Klik hier voor informatie en foto’s van de uitdelingen.

Voor organisaties

Deze vragen zijn speciaal voor alle scholen, BSO’s, kerken, bedrijven en verenigingen die Schoenmaatjes organiseren.

1. Wanneer krijg ik de materialen voor de actie?
De materialen (folders en poster) voor organisaties worden na aanmelding binnen 10 werkdagen geleverd.

2. Hoe kan ik nog extra folders en ander materiaal bestellen?
Extra (folder)materiaal kun je gratis nabestellen door het aanmeldformulier nog een keer in te vullen. De folders met de barcodesticker alsjeblieft niet kopiëren. De barcodes die er in staan zijn namelijk uniek; voor elk deelnemend kind is een aparte barcode nodig.

3. Hoe kom ik aan schoenendozen? Zijn er dit jaar gratis schoenendozen?
Dankzij onze sponsors Heutink en DHL kun je gratis schoenendozen bestellen met precies het juiste formaat. Zij zullen deze schoenendozen ook gratis bij jou bezorgen. De minimale afname is 25 stuks. Tijdens je aanmelding ontvang je instructies voor het bestellen van de gratis schoenendozen.

4. Wat moeten we doen met de standaard schoenendozen die we niet gebruiken?
Deze kun je inleveren op het dichtstbijzijnde inleverpunt.

5. Het dichtstbijzijnde inleverpunt is al gesloten. Wat nu?
Edukans Schoenmaatjes is een najaarsactie. Inleveren buiten de actieperiode is helaas niet mogelijk, mede vanwege de hoge opslagkosten. Als je meedoet buiten de actieperiode om, wil je dan de schoenendozen zelf opslaan totdat de Schoenmaatjes inleverpunten vanaf november 2017 weer open gaan?

6. Hoe kan ik zien of ouders hun barcode geactiveerd hebben?
Op de barcode sticker staat een vakje “Ik heb mijn barcode online geactiveerd”. Als dat vakje is ingevuld weet je dat ouders zich online hebben aangemeld en betaald hebben voor de verzending van de schoenendoos.

7. Hoe lever ik de schoenendozen in?
Hier vind je het overzicht van alle inleverpunten en de openingstijden. Geef op het inleverpunt aan als je schoenendozen met digitaal bericht bij je hebt.