Antwoorden hersenkraker

Leraren in Ethiopië zien op dit moment 20% minder kinderen op school dan deze tijd vorig jaar. Hoe komt dat?

A Veel kinderen zijn overgegaan naar het vervolgonderwijs.
B Tijdens de lange corona-lockdown ontdekten kinderen dat het thuis leuker is dan op school.
C Tijdens de lange corona-lockdown zijn veel meer meisjes dan anders uitgehuwelijkt of zwanger geraakt, waardoor ze niet meer naar school kunnen.

“Van elke 10 leerlingen die vorig jaar in de klas zaten, missen we er nu twee”, vertelt Edukansmedewerker Gezahegn Lamessa vanuit Ethiopië. Vooral in Afar (een regio in het noordoosten van het land waar veel nomaden wonen) maken scholen zich enorm veel zorgen om kinderen die zijn uitgehuwelijkt, moeten werken of zwanger raakten toen scholen dicht waren. Ouders overtuigen van de noodzaak van onderwijs is – zeker nu – van levensbelang. Edukans helpt scholen om kinderen een veilige plek te geven en een nieuwe sluiting te voorkomen.


In ontwikkelingslanden zijn de klassen vaak erg groot. Hoeveel kinderen tref je in een land als Malawi aan in groep 3?

A 50
B 100
C 200
D 250

In trainingen leert Edukans docenten hoe zij met weinig middelen tóch al deze kinderen laten meedoen in de les. Dankzij deze docententrainingen worden de lessen leuker, zijn kinderen actief betrokken bij de les én leren zij meer. Met resultaat: hogere cijfers en een forse stijging van het aantal leerlingen dat de school afmaakt.

Kinderen die naar school zijn geweest, verdienen later meer. Hoeveel meer?

A 10% 
B 20%

Per jaar! Elk jaar dat een kind naar school gaat, zorgt later voor minstens 10% meer inkomen. Toch gaan wereldwijd 258 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. Edukans werkt in ontwikkelingslanden daarom aan het best mogelijke onderwijs. Want wat je op school leert, is voor altijd.