Nieuwsoverzicht
Project update
In strijd tegen laaggeletterdheid in Kenia

In strijd tegen laaggeletterdheid in Kenia

Onderwijs is niet vanzelfsprekend voor kinderen in het Kajiado-gebied in Kenia. Jongens gaan vaak van school om moran te worden, krijger. Meisjes worden gedwongen te trouwen en voor hun gezin te zorgen. De kinderen die wél naar school gaan, krijgen onderwijs van zeer slechte kwaliteit. Hierdoor zien ouders het nut van onderwijs voor hun kinderen niet in. De lage onderwijskwaliteit is te danken aan slecht opgeleide leraren en een tekort aan lesmateriaal. Leesboeken zijn er al helemaal niet. Ook thuis is voor boeken geen geld, waardoor de meeste kinderen nooit een leesboek in handen hebben gehad.

Het belang van een boek

Dit alles leidt tot een enorme laaggeletterdheid, met drastische gevolgen. Waaronder het in stand houden van een systeem waar onderwijs ontoegankelijk blijft voor veel jongens en meisjes. Daarom strijdt Edukans samen met My Book Buddy tegen laaggeletterdheid door leesboeken en lees -en schrijfonderwijs aan te bieden op scholen. Want door lezen en schrijven kan een kind later meedoen in de maatschappij.

Draag ook bij aan goed onderwijs!

My Book Buddy_taalles_voorlezen_Kenia

Vooruitgang door lees- en schrijfonderwijs

Toen er een boekenkast op de school van Vivian kwam, wist ze niet dat er zoveel zou veranderen. ”Het lezen heeft me geholpen met beter spellen en ik lees inmiddels best snel. Het gaat nu heel goed op school. Maar wat ik vooral leuk vind: dankzij de boeken kan ik in gedachten gaan en staan naar waar ik wil.”

My Book Buddy_boekenkast_Kenia
Vivian leent elke week een nieuw boek

Door docenten op te leiden in actief lees- en schrijfonderwijs ziet Edwin Buluma, basisschoolexpert bij Edukans Kenia, dat kinderen gemotiveerd zijn om naar de les te komen. ”Ouders worden nu bij het onderwijs betrokken én lezen thuis mee. De resultaten van de leerlingen gaan écht vooruit!”

Lees hier wat we al bereikten met dit project