Nieuwsoverzicht
Verhaal
Een glansrijke toekomst in de techniek voor Nancy (22)

Een glansrijke toekomst in de techniek voor Nancy (22)

Dit is de stralende Nancy uit Kenia. Ze is 22 en studeert om elektrotechnisch ingenieur te worden. Op de school waar ze studeert prijkt de inspirerende boodschap: ‘A place to discover how to love work’.

Hier wordt hard gewerkt om jongeren als Nancy de vaardigheden bij te brengen om zichzelf te kunnen redden. In Nancy’s geval betekent dat alles leren over elektrotechniek. In haar klas is ze één van de weinige jonge vrouwen, want het beroep dat ze ambieert wordt – nu nog – voornamelijk door mannen uitgevoerd. Maar daar gaat Nancy verandering in brengen.

Technische, sociale én ondernemersvaardigheden leren

“Al toen ik heel klein was, was ik geïnteresseerd in techniek. Het is altijd mijn passie geweest en ik ben zo blij dat ik nu kan leren hoe alles in elkaar zit.” Naast de technische vaardigheden die jongeren leren, ligt er ook bijzondere focus op het aanleren van sociale vaardigheden en ondernemersvaardigheden. Nancy: “Nog 3 maanden en dan ben ik klaar met mijn opleiding. Ik wil daarna mijn eigen onderneming starten.” Op de school van Nancy slaagt maar liefst 90% van de studenten voor hun examen. We hebben er dus alle vertrouwen in dat Nancy een glansrijke toekomst tegemoet gaat!

Edukans-NL-Nancy-Kenia-jongere-elektrotechnisch-ingenieur-2

Relevant beroepsonderwijs geeft jongeren in Kenia toekomstperspectief

Project in het kort
In drie jaar tijd zorgen we ervoor dat 9.000 jongeren in Kenia een relevante beroepsopleiding krijgen.

Feitje
De naam van dit project is Ujuzi na Uajiri kwa Vijana en dit betekent ‘vaardigheden en werkgelegenheid voor jongeren’ in het Swahili.

Wat willen we doen?
Het praktisch beroepsonderwijs in Kenia op 30 MBO’s verbeteren. We trainen 250 docenten in het actief betrekken van hun studenten. We maken opleidingen praktischer en zorgen dat ze beter aansluiten op banen waar vraag naar is. We geven 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding, lessen in sociale, digitale en ondernemersvaardigheden én een stageplaats in het bedrijfsleven.

Bewezen resultaat
Uit vergelijkbare projecten weten we dat de impact groot is:
– Na onze beroepsopleiding heeft meer dan 75% van de jongeren binnen 6 maanden een baan of start een eigen bedrijf.
– Jongvolwassenen verdienen een inkomen waarmee zij op eigen benen kunnen staan. Dit zorgt niet alleen voor een beter toekomstperspectief voor henzelf: ook familieleden merken de positieve effecten.

Lees verder over dit project

Edukans-NL-Kenia-jongeren-AFAS