Nieuwsoverzicht
Project update
Zo houden wij meisjes in Ghana op school

Zo houden wij meisjes in Ghana op school

Zorgen voor goed onderwijs betekent, zeker in landen als Ghana óók leerlingen weerbaar maken. Helaas is er weinig aandacht voor sociaal-emotioneel leren. Terwijl het voor leerlingen juist zo belangrijk is om om te kunnen gaan met je emoties en voor jezelf durven op te komen. Zeker dat laatste is soms hartstikke moeilijk. Soms wil je nou eenmaal graag bij de groep horen. Maar geen ‘nee’ durven zeggen, kan grote gevolgen hebben. In Ghana zetten jonge meiden hun toekomst op het spel omdat ze niet voor zichzelf op durven te komen. 

Wat als je niet weet wat je rechten zijn? Of als je niet weet welke risico’s seks met zich meebrengt en daar op jonge leeftijd al mee in aanraking komt? Je raakt veel te vroeg zwanger en verlaat school op jonge leeftijd. Of je trouwt met de vader van je baby, maar je bent zelf nog een kind. Naar school gaan zit er dan niet meer in. Je blijft thuis voor je baby zorgen en verzorgt het huishouden. De cijfers zeggen genoeg: 20% van de pubermeiden in Ghana trouwt voor haar 18e en blijft daarna weg van school. Dat zijn er veel te veel! Voorlichting is hard nodig om het aantal tienerzwangerschappen en vroege huwelijken terug te dringen.

Dit doet Edukans

Wij trainen leraren om belangrijke onderwerpen in de klas bespreekbaar te maken tijdens lessen sociaal-emotioneel leren. In de lessen leren meisjes over hun gezondheid, krijgen ze seksuele voorlichting en leren ze wat hun rechten zijn. We betrekken ouders bij school zodat leerlingen ook thuis worden ondersteund. In Ghana voorkomen we hiermee vroege en ongewenste zwangerschappen en daarmee schooluitval!

Meer informatie over dit project

Edukans-NL-project-meisjes-Ghana-voorlichting-SEL-school-klas-meisje
Meisjes worden sterke vrouwen door levenslessen

Impact

In Ghana geven we de lessen sociaal-emotioneel leren op 15 scholen die voor leerlingen een veilige omgeving worden. We trainen 89 leraren in actief lesgeven en het bespreekbaar maken van belangrijke onderwerpen. 2.400 leerlingen krijgen les over gezondheid, seks, gezinsplanning, emoties en relaties. Zo maken we van meisjes sterke vrouwen die zelf beslissen over hun toekomst. Wil je bijdragen aan dit project van Edukans?

Doneer hier