Alle projecten
Voorlichting houdt meisjes in Ghana op school
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ghana

Voorlichting houdt meisjes in Ghana op school

In Ghana is praten over seksualiteit taboe. Het kennisniveau is laag, vooral onder jonge meiden. Het is geen uitzondering dat een meisje niet weet dat je zwanger kan raken door seks. Te vaak raken meisjes zwanger of ze trouwen op jonge leeftijd. Naar school gaan zit er dan niet meer in. Edukans zorgt dat meisjes geïnformeerd zijn over hun gezondheid en dat ze weten wat hun rechten zijn.

Helaas zetten veel jonge meiden in Ghana hun toekomst op het spel omdat ze niet voor zichzelf op durven te komen. Wat als je niet weet wat je rechten zijn? Of als je niet weet welke risico’s seks met zich meebrengt en daar op jonge leeftijd al mee in aanraking komt? Je raakt veel te vroeg zwanger en verlaat school op jonge leeftijd. Of je trouwt met de vader van je baby, maar je bent zelf nog een kind. Naar school gaan zit er dan niet meer in. Je blijft thuis voor je baby zorgen en verzorgt het huishouden.

Edukans-NL-project-meisjes-Ghana-voorlichting-SEL-school-klas
Dankzij de lessen blijven meer meisjes op school.

Wij trainen leraren om belangrijke onderwerpen in de klas bespreekbaar te maken tijdens lessen ‘sociaal-emotioneel leren’. In de lessen leren meisjes over hun gezondheid, krijgen ze seksuele voorlichting en leren ze wat hun rechten zijn. We betrekken ouders bij school zodat leerlingen ook thuis worden ondersteund. In Ghana voorkomen we hiermee vroege en ongewenste zwangerschappen en daarmee schooluitval!

Sociaal-emotioneel leren is het ontbrekende onderdeel in onderwijs. Kinderen en jongeren hebben, om te slagen in het leven, meer nodig dan lessen in schrijven en rekenen.
Hendrien Maat, Edukans expert onderwijs in noodsituaties
 

In de lessen sociaal-emotioneel leren wordt alles besproken: van voor het eerst ongesteld worden tot veilige seks. Naast seksuele voorlichting leren meiden voor zichzelf op te komen, ‘nee’ te zeggen en hoe je voor jezelf moet zorgen. Het belangrijkste dat Stephanie (14) uit Ghana leerde tijdens de lessen? “Dat ik ‘nee’ mag zeggen als een jongen seks opdringt. Want dat is verkrachting.”

DARE2GO Ghana
Stephanie (14) heeft geleerd om ‘nee’ te zeggen als een jongen seks opdringt.

Door voorlichting helpen we jonge meiden in Ghana om weloverwogen beslissingen te nemen over hun toekomst en het beste uit zichzelf te halen. Wil je bijdragen aan dit project van Edukans?

Doneer hier

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Ghana

Probleem

Te vaak raken jonge meiden in Ghana zwanger of ze trouwen op jonge leeftijd. Naar school gaan zit er dan niet meer in.

Doel

Zorgen dat meisjes in Ghana naar school blijven gaan.

Hoe

In Ghana geven we lessen ‘sociaal-emotioneel leren’ aan meisjes. Ze krijgen les over gezondheid, seks, gezinsplanning, emoties en relaties.

Bereik

  • We geven les op 15 scholen
  • We trainen 89 leraren in actief lesgeven en het bespreekbaar maken van belangrijke onderwerpen.
  • 2.400 leerlingen krijgen voorlichting.
Doneren Edukans

  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij