Nieuwsoverzicht
Verhaal
Schilderen als redding voor Syrisch-Palestijnse vluchtelingen

Schilderen als redding voor Syrisch-Palestijnse vluchtelingen

Edukans-collega Hendrien bezocht in oktober het door Edukans opgerichte kunstcentrum in Libanon. Hier kunnen gevluchte Syrisch-Palestijnse jongeren deelnemen aan muziek- en schilderlessen. Het bezoek liet een grote indruk op haar achter, Hendrien zag hoeveel muziek en schilderen voor de studenten betekent.

In het Ein en Hilweh-kamp in Libanon krijgen zo’n 14.000 Palestijnse vluchtelingen te maken met werkloosheid en armoede. Onder jongeren ontstaan steeds meer psychische problemen zoals depressies of trauma’s. Kunst helpt hen bij het uiten van gevoelens en het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Zorgeloos schilderen

Kunstcentrum-Libanon-reis-2021
Docent Osama met een leerling

Het kunstcentrum in kamp Ein-el-Hilweh is een veilige plek. Weg van geweld, drugs en misdaad in het kamp. Maar belangrijker nog: de lessen stellen studenten in staat hun trauma’s te overwinnen.

“We bezochten het kunstcentrum toen er een schilderles aan de gang was en we waren écht onder de indruk! Het centrum is 6 dagen per week geopend. Docent Osama geeft meerdere keren per week aan 50 studenten schilderles en aan 30 studenten muziekles en elke zondag is er een tentoonstelling.”

Kunstcentrum-Libanon-reis-2021
De groep studenten staat klaar voor een nieuwe schilderles!

“Schilderen is mijn redding”

“Edukans ondersteunt al jaren onderwijs voor vluchtelingen en andere ontheemden en dat is geweldig. Maar tijdens deze reis naar Libanon heb ik gezien hoeveel muziek en schilderen voor studenten betekent.”

De 17-jarige vluchtelingjongen Mhamad vertelde Hendrien:

Schilderen is mijn redding. Het bevrijdt mijn geest van angst en bezorgdheid. Door te schilderen concentreer ik me op het creëren van iets nieuws en verzet ik mijn gedachten.

Kunstcentrum-Libanon-reis-2021
Hendrien Maat (Edukans programmamanager Onderwijs in noodsituaties) in Libanon met een van de studenten – de 17-jarige Mhamad

Veilige plek

Wanneer de studenten in het kunstcentrum zijn, vergeten ze even al hun zorgen. Aan geweld, drugs en misdaad in het kamp hoeven ze hier niet te denken. Door samen te schilderen, muziek te maken en op te treden leren ze ontzettend veel en versterken ze hun sociale vaardigheden. Ouders en de gemeenschap in Libanon zijn ook positief over de veilige plek die het kunstcentrum biedt. Steeds meer inschrijvers dienen zich aan. Daarom is er naast extra leraren ook een grote behoefte aan meer materialen zoals verf, potloden en papier. Wil jij dit unieke kunstproject of ons andere werk in Libanon steunen met jouw bijdrage?

Steun dit project

Bewonder de kunst zelf!