Nieuwsoverzicht
Verhaal
“Homeschoolen? Voor mij een worsteling”

“Homeschoolen? Voor mij een worsteling”

Terwijl we in Nederland middenin de tweede ronde homeschoolen zitten, haalt de moeder van de elfjarige Abigail opgelucht adem. Want na een lockdown van bijna 9 maanden zijn de Keniaanse scholen nu toch éindelijk open. En krijgt Abigail dus weer les van de juf, in plaats van haar moeder.

“Het thuis lesgeven aan de kinderen was een grote worsteling”, vertelt de moeder van Abigail. “Ik vond het ontzettend moeilijk om mijn kinderen gemotiveerd te houden.” Toch was dit niet haar grootste uitdaging. Zonder internet was onderwijs op afstand geen optie. Ze stond er dus helemaal alleen voor. “Ik probeerde met mijn kinderen stukjes te lezen. Maar ze echt opdrachten geven, dat was lastig.”

Lees hier hoe Edukans kinderen via radio bij de les hield tijdens de lockdown

En dat lezen gebeurde vooral in de avonduren. “Overdag werk ik. Dankzij een overheidsprogramma heb ik een baantje gekregen, voor 6 euro per dag. Hierdoor moet ik mijn kinderen wel veel alleen thuis laten. Dat doet pijn.”

Ondanks dat haar moeder het er moeilijk mee heeft, is Abigail hartstikke trots op haar. “Mijn moeder doet heel erg haar best om ons te helpen met ons schoolwerk!”

“Ik miste mijn vrienden en het leren!” – Abigail

Op haar beurt helpt Abigail haar moeder tijdens de lockdown waar ze kan. “Als ik opsta, eet ik eerst m’n ontbijt en dan help ik in huis. Ik was de kleren, ruim het huis op en verzorg ons vee. Gelukkig is er daarna tijd om te spelen!”

corona radioles
In radiolessen tijdens de lockdown hielp Edukans kinderen om te blijven leren.

Edukans helpt scholen om het onderwijs weer goed en veilig op te starten. We ondersteunen leerkrachten in hun belangrijke taak, zeker nu de leerachterstanden van kinderen door de lange tijd thuis enorm zijn opgelopen. Ook zorgen we dat kinderen en docenten op school zo goed mogelijk worden beschermd, door mondkapjes, hygiënematerialen en het creëren van extra lesruimten.

Help je mee?