Nieuwsoverzicht
Nieuws
Innovatief leren in de jungle van Tanzania

Innovatief leren in de jungle van Tanzania

Leerlingen wereldwijd belangrijke levenservaring laten opdoen, dat is het doel van de Belgische docent Koen Timmers. Om dit mogelijk te maken, bedacht hij Innovation Lab Schools: innovatieve leerplatforms waarbij kinderen aan de slag gaan met mondiale thema’s. Inmiddels is in Tanzania, midden in de jungle, het leerplatform van start gegaan dat Edukans sponsort.

Leerplatform Tanzania

Wereldwijde verbinding

De leerplatforms bestaan uit klaslokalen voorzien van onder meer laptops en een internetverbinding. Timmers: “In het lab komen kinderen van heinde en ver les volgen, problemen oplossen en actie ondernemen.” Ze krijgen er les in sessies van 3 uur: 2 uur van een lokale docent, gevolgd door een uur online interactie met een school uit een ander deel van de wereld. Ze leren er op basis van de Werelddoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.

Innovatieve leerplatforms

Innovatief lesgeven

Niet alleen de opzet van de platforms is innovatief, ook de lestechnieken zijn dat. Timmers: “Je kunt leerlingen op de klassieke manier iets leren over zonnepanelen. Maar met lego kun je ze ook een dorp laten bouwen dat op zonnepanelen draait. Ook de game Minecraft zetten we in. Bij wiskunde kun je het spel bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde vormen te visualiseren.”

Ook in andere landen zijn al Innovation Lab Schools geopend. Uiteindelijk wil Timmers op deze manier wereldwijd 10 miljoen kinderen van goed onderwijs voorzien.