Nieuwsoverzicht
“Ik heb geleerd hoe ik een assertief rolmodel kan zijn”

“Ik heb geleerd hoe ik een assertief rolmodel kan zijn”

“Ik heb geleerd om mijn mening kan uiten. Het schoolhoofd luistert echt naar ons. Hij vraagt ons om advies en vindt onze ideeën interessant.” Madalo (16) uit Malawi vertelt over haar werk voor het Youth Advisory Board op haar middelbare school.

Mastercard en Edukans zetten Youth Advisory Boards (YAB’s) op om leerlingen meer te betrekken bij hun school. Dat is hard nodig, want veel jongeren stoppen vroegtijdig met school. Door de te lange reistijd, de slechte kwaliteit van het onderwijs of doordat ze zwanger raken of gaan trouwen. Veel meisjes in Malawi krijgen als ze 15 zijn al hun eerste kind.

Volle klassen

Madalo en haar YAB-collega Britney (15) zitten op de Mthumba CDSS school in Chikwawa, Malawi. CDSS-scholen krijgen weinig overheidssteun en daardoor zitten de klassen er erg vol. Officieel mogen er maximaal 50 leerlingen in een klas zitten, maar op CDSS-scholen zijn dat er meestal wel 100 of meer.

youth advisory board malawi

Edukans verbetert samen met Mastercard de kwaliteit van de CDSS-scholen door de docenten te trainen, leenfietsen te regelen (zodat scholieren sneller kunnen reizen) en door leerlingen meer te betrekken bij de school. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld met de YAB’s, waar Madalo en Britney bij horen. Madalo: “We houden de gang van zaken op school in de gaten. We checken bijvoorbeeld of het geld dat bedoeld is voor verbetering van de school wel goed wordt besteed.”

Zwangerschappen voorkomen

Naast haar lidmaatschap van het YAB is Madalo ook vrijwilliger van de ‘The World Starts With Me’ club. “Hier leren we hoe je vroege zwangerschappen, HIV en aids kunt voorkomen. Jammer genoeg zijn er laatst 2 meisjes gestopt met school omdat ze zwanger waren. We proberen ze nu over te halen om terug naar school te komen.”

Rolmodel

Britney: “Ik ben blij dat ik lid ben van het Youth Advisory Board. We hebben een training gehad in Lilongwe. Daar leerden we wat de taken van het Youth Advisory Board zijn en hoe we een assertief en zelfverzekerd rolmodel kunnen zijn voor onze medescholieren. Ik probeer bijvoorbeeld negatief gedrag zoals pesten op te lossen met positieve groepsdruk.” Britney is naast zijn werk voor het YAB lid van de Wildlife Club van zijn school. Deze club zet zich in voor het beschermen van het milieu. Ze houden meetings en planten bomen.

Meer verbeteringen

Madalo en Britney hopen dat ze ook in de toekomst betrokken blijven bij de verbeteringen op Mthumba CDSS school. Madalo: “Als scholieren weten wij precies waar behoefte aan is: toiletten, stoelen en bureaus. Ik vind het erg leuk om lid te zijn van de YAB. Misschien omdat ik later journalist wil worden.” Britney vult aan: “Vergeet niet te vertellen dat we meer boeken nodig hebben! Nu delen we een boek met 5 tot 6 scholieren. En hoewel we een laboratorium hebben, hebben we daar geen spullen voor…”

Lees meer over hoe Edukans het onderwijs in Malawi verbetert >