Verbetering onderwijs in Malawi

Veel kinderen niet naar school

Verbetering onderwijs in Malawi

Malawi is één van de armste landen ter wereld. 87% van de kinderen gaat wel naar de basisschool, maar de schooluitval is nog steeds gigantisch. Maar een derde van de kinderen blijft op school tot groep 8. Overvolle klassen van meer dan 100 kinderen en een gebrek aan goed opgeleide leraren zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs niet goed is.

Meer kinderen naar school

Edukans werkt samen met 30 plattelandsscholen in de districten Mzimba South, Lilongwe Rural East en Chikwawa. Op deze scholen zien we een stijging van het aantal leerlingen. Ook is het aantal meisjes dat naar school gaat gestegen. Met onder meer bijscholing van leerkrachten hebben we het onderwijs op deze scholen kunnen verbeteren. We werken samen met het schoolmanagement, door hen bijvoorbeeld trainingen in leiderschap aan te bieden.

Samenwerken met de gemeenschap

Samen met de gemeenschap werken we aan een veilige en inspirerende leeromgeving. We vragen ouders om mee te denken over plannen voor verbetering van het onderwijs. Zo raken ze meer betrokken en voelen ze zich mede verantwoordelijk voor de scholing van hun kinderen. Door lokale pabo’s te ondersteunen, zorgen we voor goed opgeleide en betrokken leraren.

Leren over seksuele vorming

We richten clubs op waarin kinderen leren over seksuele vorming. Tijdens clubactiviteiten wordt bijvoorbeeld gesproken over welke rechten je hebt als kind. Kinderen leren ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en hoe je voorkomt dat je besmet raakt met HIV. We snijden ook lastige onderwerpen aan als kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Per jaar kunnen 50 leerlingen deelnemen aan de club. We zorgen altijd voor een goede verdeling van jongens en meisjes.

We kijken naar de hele leeromgeving van de kinderen en betrekken iedereen die daar een rol in speelt. Hierdoor krijgen kinderen in Malawi de kans hun talenten te ontplooien!

Resultaten in Malawi

In 2017 en 2018 hebben we deze resultaten bereikt in Malawi:

  • Aantal deelnemende scholen: 30
  • Aantal bereikte leraren: 139
  • Aantal bereikte kinderen: 38.596
  • Aantal kinderen dat lessen seksuele voorlichting heeft gehad: 2.332
  • Aantal bereikte schoolleiders: 162

Dit project wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

Doel

Beter onderwijs voor kinderen in Malawi.

Hoe

Door te zorgen voor een veilige en gezonde leeromgeving, leraren op te leiden, goed lesmateriaal en het betrekken van de gemeenschap.

Hoeveel kinderen krijgen door dit project kansen?

38.596

Hoeveel leraren bereiken we met dit project?

139

    Met € 15 per maand steun je een meisje op een internaat, zodat ze haar school kan afmaken (maandelijks opzegbaar).

Direct doneren

Andere actuele projecten