Nieuwsoverzicht
Van Schoenmaatjes naar Schoolmaatjes

Van Schoenmaatjes naar Schoolmaatjes

Na 24 jaar Schoenmaatjes werd het tijd voor iets nieuws. Een actie die net zo leuk en concreet is, maar een stuk duurzamer en waarmee we het onderwijs écht verbeteren. Met trots lanceren wij dit jaar: Edukans Schoolmaatjes!

Schoolmaatjes

Edukans Schoolmaatjes is een actie voor Nederlandse basisscholen waarmee we bijdragen aan beter onderwijs in Ghana. Kinderen uit Nederland halen geld op voor duurzame en herbruikbare schoolmaterialen (Correctbooks) voor Ghanese leeftijdsgenootjes. De kinderen leren over elkaars cultuur en maken persoonlijke vlogs waarin ze vertellen over hun leven, hun school en hun dromen. De Ghanese scholen gebruiken de Correctbooks om beter les te kunnen geven.

Persoonlijke vlogs

Tijdens de Schoolmaatjes actieweek wordt er op school aandacht besteed aan hoe kinderen in Ghana leven en hoe een Ghanese schooldag eruit ziet. De kinderen in Ghana leren hetzelfde, maar dan over de kinderen in Nederland. Als hoogtepunt maken de kinderen met de hele klas een persoonlijke vlog voor elkaar. Ze vertellen over hun schooldag en geven een rondleiding door de school. Voor de kinderen is het heel bijzonder om te ervaren hoe kinderen ver weg leven.

Schriften voor eindeloos schrijven

De kinderen in Nederland organiseren een Schoolmaatjes sponsorloop of andere activiteit om geld op te halen voor duurzame schoolmaterialen; Correctbooks. Deze schriften zijn gemaakt van speciaal materiaal waardoor de tekst uit te wissen is. Een Correctbook gaat dus heel lang mee en kan bijna eindeloos hergebruikt worden. Voor kinderen in Ghana – die vaak niet voldoende schoolmateriaal hebben – een geweldig cadeau! En door de Correctbook wordt het leren in de klas ook nog eens veel leuker en leren de kinderen dus meer. We trainen de Ghanese docenten hoe ze de schriften kunnen gebruiken op een manier die de kinderen stimuleert om meer te leren.

Hoe gaat dat leren met zo’n Correctbook dan?

“Teken 5 bomen in je Correctbook,” zegt Miss Patience tegen haar leerlingen. De kinderen beginnen meteen fanatiek te tekenen. “Wis er nu drie uit. Hoeveel bomen heb je over?” Op de school van juf Patience waren de rekenlessen nog nooit zo effectief . “Dankzij de Correctbooks zitten we nooit meer zonder schriftjes en pennen. En de leerlingen durven fouten te maken en out-of-the-box te schetsen; enorm goed voor hun motivatie en om zelfstandig te leren denken!”

Schoolmaatjes op de school van jouw kind?

Lijkt het je leuk als de school van jouw kind meedoet met Schoolmaatjes? Tip de docent van je kind en stuur hem of haar naar edukans.nl/schoolmaatjes.