Nieuwsoverzicht
“Ooit open ik mijn eigen cafetaría”

“Ooit open ik mijn eigen cafetaría”

“Al van kleins af aan vind ik koken fascinerend,” vertelt Kevin (23) uit Bolivia. “Al die verschillende ingrediënten met ieder hun eigen smaak.”

Kansarme jongeren Bolivia

Toen Kevin in militaire dienst moest, maakte hij voor het eerst kennis met werk in een professionele keuken. Enthousiast: “De druk die je daar voelt geeft me telkens weer een kick en ik besloot dat ik later in mijn loopbaan ook in een keuken wilde werken.”

Kokstraining

Hij werd uiteindelijk geselecteerd om bij Manq’a, een Boliviaanse partner van Edukans, een kokstraining volgen. Tijdens de trainingen van Manq’a leren kansarme jongeren vaardigheden waarmee ze aan de slag kunnen in de horeca of gastronomische sector.

“De gastronomie is mooi! Ik wil nog zoveel ontdekken, ook van de buitenlandse keuken.”

Van stage naar baan

Onderdeel van de training is ook een stage, die Kevin volgde bij een cafetaría. Boliviaanse cafetaría’s kun je vergelijken met een hip koffietentje, maar dan veelzijdiger. Je kunt er terecht voor een kop goede barista koffie met een plak carrot cake, een lokaal biertje met hartige tapa of andere gezonde, verse gerechtjes.

Kevin deed het goed tijdens zijn stage en inmiddels heeft hij er een baan gekregen. “Ik ben echt dik tevreden met alles wat ik leer en al geleerd heb, maar ooit wil ik mijn eigen cafetaría openen. Daar ga ik dan ook echte hoofdgerechten serveren.”

Edukans traint docenten

Edukans traint de docenten bij Manq’a in onderwijsvaardigheden, zodat zij hun kennis effectiever kunnen overdragen. Daarnaast geeft Edukans trainingen in zogenaamde soft skills die onmisbaar zijn op de werkvloer. Denk aan leren samenwerken in teamverband, flexibiliteit, omgaan met een baas en problemen oplossen. Jongeren die deze vaardigheden beheersen hebben een grotere kans om een baan te vinden én te behouden.

Meer weten over ons werk in Bolivia?

Lees het artikel Kansarme jongeren trekken vergeten ingrediënten en recepten uit het slop >