Nieuwsoverzicht
Kansarme jongeren trekken vergeten ingrediënten en recepten uit het slop

Kansarme jongeren trekken vergeten ingrediënten en recepten uit het slop

In Bolivia vind je prachtige natuur en een rijke cultuur. Maar tegelijkertijd is het het armste land in Zuid-Amerika, met alle daarbij behorende problematiek. Armoede, jongeren die zonder diploma van school gaan en een ongezonde eetcultuur. Fastfood is er razend populair, mede doordat de arme bevolking vaak geen gezond eten kan betalen.

Koken volgens traditionele recepten

De initiatiefnemers van Manq’a zagen een unieke kans om oude Boliviaanse tradities in te zetten om kansarme jongeren op weg te helpen. Op 8 scholen in El Alto en 3 scholen in Sucre leren zij Boliviaanse jongeren koken met ‘vergeten’ ingrediënten en volgens gezonde, traditionele recepten. Nét even op een meer eigentijdse manier klaargemaakt en gepresenteerd dan mensen gewend zijn.

Er is een basisopleiding van 5,5 maanden. Daarna kunnen de jongeren nog een specialisatie kiezen die 3 maanden duurt. De verplichte stage die onderdeel is van de specialisatie levert regelmatig een aanstelling bij een restaurant of hotel op. Edukans adviseert Manq’a over de ontwikkeling van nog 3 specialisaties.

Manq'a Bolivia
De jonge koks in opleiding.

Gezond voedsel wordt zo bovendien beter bereikbaar voor de bevolking. “Mijn broodjes zijn gezonder, lekkerder en exclusiever, omdat ik heb geleerd om zelf authentieke sausjes te maken,” vertelt oud-student Eliana.

Ambitie

Als de jongeren van Manq’a iets gemeen hebben, dan is het ambitie. Een deel van hen wil na de opleiding een eigen zaak beginnen. Zoals Danitza Cuasco: “Als ik straks klaar ben met mijn opleiding begin ik mijn eigen restaurant. Ik wil vrouwen in dienst nemen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De eerste die ik straks aanneem is mijn moeder!”

Manq'a Bolivia
Veel oud-studenten vinden een baan in een horecagelegenheid.

Ook als ze geen eigen zaak beginnen, komen de jongeren van Manq’a goed terecht. Ze zijn erg gewild personeel bij restauranthouders in La Paz en Sucre.

Bij voorbaat verkocht

De jonge koks leren om planmatig aan de slag te gaan. Van tevoren horen ze wat ze gaan koken en ze brengen zelf de benodigde ingrediënten mee. Vaak is het eindproduct al bij voorbaat verkocht. De studenten vertellen hun familie of vrienden en buren wat er op hun kookprogramma staat en er is altijd wel iemand die de creatie van die dag wil kopen. Of dat nu een gezonde gezinsmaaltijd is of een feestelijke verjaardagstaart.

Manq'a Bolivia
Deze oud-student werkt tegenwoordig in de keuken van een hotel. “Ik had nooit gedacht dat ik op zo’n luxe plek zou mogen werken.”

Training van docenten

De docenten van Manq’a zijn al experts op het gebied van koken en brengen dit met veel enthousiasme over op hun studenten. Ze hebben alleen geen onderwijsachtergrond. Edukans traint de docenten van Manq’a in onderwijsvaardigheden, zodat de studenten nog actiever en effectiever kunnen leren. Inmiddels zijn we al zover dat een aantal docenten hun collega’s kunnen trainen en bijscholen!

Ook traint Edukans werknemers van Manq’a. Zo hebben we ze geleerd om voortdurend nauw contact te onderhouden met de arbeidsmarkt. Op die manier kunnen ze de jongeren relevante trainingen aanbieden, waarmee ze een baan kunnen vinden. Manq’a heeft nu een groot netwerk opgebouwd van onder meer cateraars, hotels en restaurants, die de principes van Manq’a ondersteunen en waar studenten stage kunnen lopen én werk vinden.