Nieuwsoverzicht
BLOG Erbarmelijke omstandigheden of kans van je leven?

BLOG Erbarmelijke omstandigheden of kans van je leven?

Brigitte Cerfontaine werkt bij Edukans aan beroepsopleidingen voor jongeren. Ze was op werkbezoek bij het Learn4Agribusiness project van Edukans en Heifer in Oeganda en reisde naar een afgelegen mbo-school in het Dokolo district. Deze school is nog in opbouw en wordt beetje bij beetje uitgebreid. Jongeren krijgen er les in vakken als bouw, timmeren en landbouw.

Via het voeteneind je bed in

Omdat de school in een erg landelijk en geïsoleerd gebied ligt, wonen de meeste van de 450 studenten op school. Jongens en meisjes slapen gescheiden in een slaapzaal: ruimtes van zo’n 10 bij 30 meter, met een aarden vloer. Het is er erg stoffig. De zaal staat vol stapelbedden die vlak naast elkaar zijn gezet, de leerlingen kunnen er alleen via het voeteneind in kruipen. Aan het voeteneinde liggen ook de bundeltjes met hun persoonlijke spullen. Hun bed is het enige privéplekje dat ze hebben op school.

Kans op een beter leven

Ik heb al veel scholen in ontwikkelingslanden bezocht, maar van de leefomstandigheden op deze school ben ik toch behoorlijk onder de indruk. Ik denk dat de omstandigheden in een Nederlandse cel – behalve dan dat je daar opgesloten zit – nog beter zijn. Hoe vinden mensen in deze erbarmelijke leefsituatie de motivatie om te studeren?

Beroepsopleiding Oeganda
Foto: Marjan Nijenbanning-Pot

In de deuropening staat een meisje. Ze ziet er verzorgd uit in haar spierwitte shirt en netjes gestreken rok. Ik vraag haar wat ze van de school vindt en enthousiast begint ze te vertellen: “Ik voel me heel bevoorrecht dat ik een beroepsopleiding kan doen! Mijn hele familie heeft geld bij elkaar gelegd om mij naar deze school te kunnen sturen. Ik heb het naar mijn zin hier op school en ben blij dat ik een kans krijg op een beter leven.”

Inspirerend

Haar antwoorden inspireren mij. Waar ik alleen de slechte leefomstandigheden zie en al bijna depressief word door ernaar te kijken, ziet dit meisje hoe bevoorrecht ze is dat ze als Oegandese jongere een opleiding kan volgen.

Jonge bevolking

Oeganda heeft de jongste bevolking van de wereld: bijna 80% van de inwoners is onder de 30. Het land is erg arm en veel jongeren zijn slecht opgeleid. Maar 7% van de jongeren in het Dokolo district heeft toegang tot een beroepsopleiding. Ook is er een grote kloof tussen opleidingen en de vraag vanuit de arbeidsmarkt.

Veel werkloosheid

Daar komt nog eens bij dat er tot 2006 in Noord-Oeganda een oorlog heeft gewoed waardoor veel jongeren er alleen voor staan. De wederopbouw is nog lang niet voltooid. Veel jongeren in Oeganda zijn werkloos, terwijl het een erg vruchtbaar land is waar mooie kansen liggen op het gebied van landbouw.

Daarom is Edukans in Oeganda een samenwerking aangegaan met Heifer, expert op het gebied van landbouw. Samen leiden we Oegandese jongeren op tot ondernemende boeren, zodat ze aan de slag kunnen op een boerenbedrijf of zelf een bedrijf kunnen opzetten.

Lees meer over ons werk in Oeganda >