Niet-opgeleide jongeren worden ondernemende boeren in Noord-Oeganda

Niet-opgeleide jongeren worden ondernemende boeren in Noord-Oeganda

Noord-Oeganda heeft een van de hoogste percentages jeugdwerkloosheid in de wereld. Vooral de jongeren op het platteland zijn het slachtoffer van de kloof tussen hun vaardigheden en de kansen in de markt. Ze overleven omdat ze bijna allemaal een stukje land hebben waarop ze hun eigen eten kunnen verbouwen.

Kansen voor werkloze jongeren

80% van alle Oegandezen woont op het platteland. 73% van de beroepsbevolking werkt in de landbouw, maar slechts 37% van het bruto nationaal inkomen is afkomstig uit de landbouw.

Het land is vruchtbaar en er is voorlopig nog genoeg grond voorhanden: de landbouwsector heeft dus veel kansen voor werkloze jongeren. Zij missen echter de technische en ondernemende vaardigheden om succesvolle boeren-ondernemers te worden. Daarnaast missen ze de toegang tot belangrijke voorzieningen als opslagruimte, krediet of een onderhandelingspositie waarmee ze een goede prijs voor hun producten kunnen vragen.

Wat doet Edukans voor deze jonge boeren?

Edukans wil de positie van jongeren op het Oegandese platteland samen met Heifer verbeteren. We doen dat door jongeren te trainen en hen de mogelijkheid te geven toe te treden in de markt. We stimuleren hun ondernemerschap.

Heifer heeft de kennis over de landbouwsector, Edukans heeft de onderwijsexpertise. Door samen te werken, kunnen we inhoudelijk sterke beroepstrainingen aanbieden, die aansluiten bij wat de jongeren nodig hebben. Ook verhogen we samen de opbrengsten van 3 gewassen: mais, pinda’s en zonnebloemen. Dit zijn producten met een hoge marktwaarde, waar veel vraag naar is op de lokale markt. Jongeren leren ondernemingsplannen te ontwikkelen en krijgen toegang tot leningen.

>>> Zo werd de oogst van Benson 6x groter

Wat is het effect?

3.200 jongeren op het platteland in de regio Dokolo worden geschoold tot ondernemende boeren. Minstens 75% van hen verdient aan het eind van het programma 70% meer inkomen dan daarvoor. Indirect gaan de levensomstandigheden van 7.200 kinderen/familieleden omhoog.

Dit hebben we in 2019 bereikt

Maar liefst 3.792 jongeren hebben zich in de eerste helft van 2019 aangesloten bij ons project in Oeganda. Zij hebben zich georganiseerd in 137 groepen, waarbinnen ze samenwerken en trainingen volgen. Daarnaast hebben we onder meer trainers opgeleid die zelfstandig trainingen kunnen geven.

>>> Boerin Stella is leider van een groep boeren

Doel

Minder werkloosheid in Noord-Oeganda.

Hoe

Door werkloze jongeren op te leiden tot ondernemende boeren.

Hoeveel jongeren willen we met dit project kansen geven?

3.200. Indirect verbeteren de levensomstandigheden van 7.200 kinderen/familieleden.

    Met € 15 per maand steun je een meisje op een internaat, zodat ze haar school kan afmaken (maandelijks opzegbaar).

Doneer direct

Andere actuele projecten