Alle projecten
Niet-opgeleide jongeren worden ondernemende boeren in Noord-Oeganda
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Dokolo, Oeganda

Niet-opgeleide jongeren worden ondernemende boeren in Noord-Oeganda

Dit project is afgerond. Met dit project hebben we werkloze jongeren in Noord-Oeganda opgeleid tot ondernemende boeren. Ons doel was om 3.200 jongeren een kans te geven. Dát is gelukt! We hebben zelfs meer jongeren bereikt dan gepland. Resultaten waar we trots op zijn:

  • We hebben afspraken met de overheid gemaakt over het pachten van grond aan jongeren (de jongeren hebben zelf vaak geen land).
  • De jongeren zijn gelinkt aan exportbedrijven en door ons getraind om voor die bedrijven te produceren en met hun te onderhandelen, met als gevolg een beter inkomen.
  • Er zijn uiteindelijk 2 boerencoöperaties opgezet door partner Heifer. Jongeren werken in hier in groepen samen en staan zo sterker.
  • Leah (28 jaar) is getraind door Edukans en traint op haar beurt weer de boeren! Dit is slechts 1 voorbeeld van de 13 boerenleiders die we hebben getraind.
  • De jongeren blijven naast hun productie voor de markt, zelfvoorzienend produceren voor de voedselzekerheid.

Noord-Oeganda heeft een van de hoogste percentages jeugdwerkloosheid in de wereld. Vooral de jongeren op het platteland zijn het slachtoffer van de kloof tussen hun vaardigheden en de kansen in de markt. Ze overleven omdat ze bijna allemaal een stukje land hebben waarop ze hun eigen eten kunnen verbouwen.

Kansen voor werkloze jongeren

80% van alle Oegandezen woont op het platteland. 73% van de beroepsbevolking werkt in de landbouw, maar slechts 37% van het bruto nationaal inkomen is afkomstig uit de landbouw.

Het land is vruchtbaar en er is voorlopig nog genoeg grond voorhanden: de landbouwsector heeft dus veel kansen voor werkloze jongeren. Zij missen echter de technische en ondernemende vaardigheden om succesvolle boeren-ondernemers te worden. Daarnaast missen ze de toegang tot belangrijke voorzieningen als opslagruimte, krediet of een onderhandelingspositie waarmee ze een goede prijs voor hun producten kunnen vragen.

Wat doet Edukans voor deze jonge boeren?

Edukans wil de positie van jongeren op het Oegandese platteland samen met Heifer verbeteren. We doen dat door jongeren te trainen en hen de mogelijkheid te geven toe te treden in de markt. We stimuleren hun ondernemerschap.

Maritah (18 jaar) kan dankzij de hogere opbrengst van haar sojabonen op eigen benen staan.

Heifer heeft de kennis over de landbouwsector, Edukans heeft de onderwijsexpertise. Door samen te werken, kunnen we inhoudelijk sterke beroepstrainingen aanbieden, die aansluiten bij wat de jongeren nodig hebben. Ook verhogen we samen de opbrengsten van 4 gewassen: mais, pinda’s, sojabonen en zonnebloemen. Dit zijn producten met een hoge marktwaarde, waar veel vraag naar is op de lokale markt. Jongeren leren ondernemingsplannen te ontwikkelen en krijgen toegang tot leningen.

Zo werd de oogst van Benson 6x groter

Wat is het effect?

3.200 jongeren op het platteland in de regio Dokolo worden geschoold tot ondernemende boeren. Minstens 75% van hen verdient aan het eind van het programma 70% meer inkomen dan daarvoor. Indirect gaan de levensomstandigheden van 7.200 kinderen/familieleden omhoog.

Dit hebben we al bereikt

Maar liefst 3.792 jongeren hebben zich aangesloten bij ons project in Oeganda. Zij hebben zich georganiseerd in 137 groepen, waarbinnen ze samenwerken en trainingen volgen. Daarnaast hebben we onder meer trainers opgeleid die zelfstandig trainingen kunnen geven.

Boerin Stella is leider van een groep boeren

Overleven tijdens de lockdown

Dilis vertelt: “We leren meer dan alleen gewassen verbouwen. Ik kan nu plannen en vooruitkijken. Dat kwam tijdens de lockdown goed van pas: met het geld dat ik had gespaard, konden we eten kopen.” 

“Ik verwacht dit jaar dankzij de trainingen een veel betere oogst.” – Dilis (25 jaar)

Vanwege de corona-pandemie lag het landbouwonderwijs twee maanden stil. Via radio-uitzendingen van Edukans kregen de jonge boeren ondersteuning bij deze lange periode thuis. In juni 2020 gingen de lessen weer van start, uiteraard met de nodige extra hygiënemaatregelen. Jongeren krijgen voorlichting hoe je coronamaatregelen voorkomt, er zijn mondkapjes en er wordt in kleine groepjes op het land gewerkt.

Leah laat jonge boeren in Oeganda niet in de steek

Leah (28 jaar) traint al ruim twee jaar werkloze Oegandese jongeren op weg naar een goed bestaan als boer. De coronamaatregelen beperkten de trainingen aan de jonge boeren enorm. Leah stapt daarom iedere dag op de motor en gaat naar ze toe.

Lees het bijzondere verhaal van Leah 

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Dokolo, Oeganda

Doel

Minder werkloosheid in Noord-Oeganda.

Hoe

Door werkloze jongeren op te leiden tot ondernemende boeren.

Hoeveel jongeren willen we met dit project kansen geven?

3.200. Indirect verbeteren de levensomstandigheden van 7.200 kinderen/familieleden.

Niet-opgeleide jongeren worden ondernemende boeren

Steun onze projecten en geef een jongere de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij