Nieuwsoverzicht
Benson zag zijn pindaoogst 6x zo groot worden

Benson zag zijn pindaoogst 6x zo groot worden

Door Isaiah Ainemagara

De Oegandese Benson (25) is vader van 4 kinderen en verbouwt pinda’s. De magere oogsten die hij van zijn land haalde, gaven hem veel zorgen. Door slechte zaden en plantenziektes bracht zijn stukje land jaarlijks maar 3 zakken pinda’s op. Daarmee verdiende hij niet genoeg om goed voor zijn kinderen te kunnen zorgen.

Oeganda Learn4Agribusiness

Training en goede zaden

“Gelukkig kon ik meedoen aan het Learn4Agribusiness programma van Edukans en Heifer. Zo kon ik renteloos geld lenen voor goede pinda’s om te zaaien. De kwaliteit van mijn pinda’s is nu veel beter, waardoor ik er een hogere prijs voor krijg. Ook volgde een training, waarbij ik leerde hoe ik mijn land beter kan bewerken.

>>> Draag jij ook bij aan onze trainingen voor Oegandese jonge boeren?

Recordoogst

Mijn oogst van dit jaar was wel 18 zakken pinda’s! Een enorm verschil met wat er eerder van mijn landje kwam. Ik verkocht een deel van de pinda’s, zodat ik mijn lening voor de zaden kon afbetalen. Een deel van de pinda’s heb ik gehouden: daar eten mijn familie en ik zelf van en ik kan ze gebruiken om volgend jaar te zaaien.

Oeganda Learn4Agribusiness

Bike repair shop

Om te zorgen dat ik niet alleen afhankelijk ben van de pindaoogst, ben ik van plan een werkplaats te openen waar ik fietsen kan repareren. Zo word ik steeds zelfstandiger en kan ik een goed inkomen voor mijn gezin verdienen. Mijn kinderen kunnen zelfs naar school!”

>>> Meer weten over jonge boeren als Benson? Lees het verhaal van Stella