Nieuwsoverzicht
Deze ‘drop-out’ leidt nu een groep boeren

Deze ‘drop-out’ leidt nu een groep boeren

Op een vrijdagmiddag staat in de brandende Oegandese zon een groep boeren in de rij om pindazaden te ontvangen. Het valt me op dat 1 van hen niets krijgt en ik vraag haar waarom. Ze glimlacht en legt uit: “Ik ben de voorzitter van deze groep en ik zie erop toe dat al mijn groepsleden hun zaden ontvangen”.

Boeren Oeganda
Stella: “Dankzij de trainingen leer ik veel nieuwe dingen. Hoe ik leiding kan geven bijvoorbeeld, maar ook van alles over het werk van een boer in de praktijk.”

We raken in gesprek en ze vertelt dat ze Stella heet. Haar school heeft ze niet afgemaakt. “Toen ik klaar was met klas 7 lukte het mijn ouders niet meer om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor school, dus moest ik stoppen.” Een halfjaar later trouwde Stella en op haar 16e werd ze voor het eerst moeder. Inmiddels heeft ze 3 kinderen.

Succesvol in de landbouw

Samen met Heifer traint Edukans Oegandese jongeren om succesvol aan het werk te kunnen in de landbouwsector. Stella: “Toen ik van de trainingen hoorde was ik gelijk geïnteresseerd. Ik wilde graag nieuwe dingen leren en stimuleerde andere boeren om zich ook aan te melden.” Vooral het leren in groepen spreekt Stella aan: “We leren samen, kunnen elkaar adviseren en bovendien bereik je samen meer dan alleen”.

Oegandese boeren
Stella: “Samen krijg je meer voor elkaar dan in je eentje.”

Boerderij als bedrijf

De trainingen van Learn4Agribusiness zijn interactief. “We leren hoe we onze grond moeten onderhouden, maar ook hoe we ons kunnen organiseren en hoe we geld kunnen sparen. Als de training weer afgelopen is zijn we altijd teleurgesteld.” In de trainingen leren de jonge boeren hun werk echt als bedrijf benaderen. Een bedrijf waarin ze kunnen investeren en wat ze verder kunnen ontwikkelen. Vooral in de pinda-, maïs- en sojalandbouw liggen veel kansen in Oeganda.

Lees hoe je kunt bijdragen aan onze trainingen voor Oegandese jonge boeren >

Unaniem gekozen

Stella heeft al heel wat vaardigheden opgedaan tijdens de trainingen. Met als resultaat dat ze nu leiding geeft aan een groep boeren: Apur Pe Tur (een boer breekt nooit). “Die naam betekent dat boeren hard moeten werken, maar dat ze nooit bang hoeven te zijn dat het harde werk ze breekt,” legt Stella uit. De 35 leden van haar groep kozen haar unaniem tot voorzitter.

Inmiddels zit ze helemaal in haar rol. “Ik krijg respect van de gemeenschap en mijn groepsleden. Ze vragen me regelmatig om advies en daardoor voelt mijn werk ook echt nuttig. Het is mijn droom om een modelboer te worden, zodat ik anderen in mijn gemeenschap kan inspireren.”

Toekomstplannen

Stella droomt van een mooie toekomst. Met haar inkomsten van dit seizoen kan ze haar lening voor zaden terugbetalen. Ze gaat meer verbouwen, zodat haar oogst volgend jaar groter is. Ook wil ze investeren in een ploeg. Dat verlicht niet alleen haar werk: ze kan hem ook verhuren aan collega-boeren en zo wat extra’s verdienen. Een deel van haar inkomen spaart ze, zodat haar oudste kind straks naar een kostschool kan. “Daar is het onderwijs beter.”

Noah Ssempijja, projectmedewerker in Oeganda