Nieuwsoverzicht
Ouders bij de les

Ouders bij de les

“Het is goed wanneer je als kind weet dat de school het verlengde is van thuis. Dat je je daar even veilig kunt voelen als je je thuis voelt. En dat er contact is tussen die twee. Dat ouders weten wat er op school gebeurd.“ Noraly Beyer reisde met Edukans naar Suriname. Hier zag zij hoe ouders daar bij de school van hun kind worden betrokken. En waarom dit zo belangrijk is! 22 juni vertelde zij hierover bij Tijd voor Max Radio.

Ouders dragen enorm bij aan het succes van hun kind op school. Door aanwezig te zijn op school, hun kind te helpen met huiswerk of zelf activiteiten op school te organiseren. De meeste ouders in het district Marowijne -waar het Surinaamse deel van het project zich afspeelt – zijn analfabeet. Zij kunnen hun kind niet helpen met lezen en schrijven maar zij kunnen we iets van hun eigen cultuur inbrengen in het onderwijs. Noraly: “Zo werd handenarbeid een les waarbij mama op school komt en helpt bij borduren. En vaders maken prachtige houtsnijwerken. Zo geven zij hun technieken door aan de kinderen en houd je kinderen én hun ouders op een mooie manier bij de les. In Nederland kunnen leerkrachten dit ook doen. Vraag ouders: ‘Kom naar school en leer de kinderen iets dat jij heel goed kan.’ Het gebeurt wel, maar mag veel meer.”

Ouderbetrokkenheid is overal ter wereld even nodig. “Het is goed wanneer je als kind weet dat de school het verlengde is van thuis. Dat je je daar even veilig kunt voelen als je je thuis voelt. En dat er contact is tussen die twee. Dat ouders weten wat er op school gebeurd” vertelt Noraly. Hoe scholen en ouders dit aanpakken verschilt. Daarom startte Edukans samen met scholen in Suriname en Groningen een project om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Noraly vertelt over het project: “Het project zoomde in op ouder betrokkenheid. Hoe krijg je ouders letterlijk betrokken bij het onderwijs van hun kinderen, waarom doe je dat en hoe doe je dat?” De ouders worden door middel van het bedenken en organiseren van activiteiten betrokken bij de scholen. Dit moet bijdragen aan het dichten van de kloof tussen ouders en de school.

Luister het interview met Noraly hier terug! Het fragment van Noraly begint vanaf minuut 36.

Noraly voor Edukans in Suriname