sponsorloop school

Help, mijn kind is een sociaal dier!

Heerlijk dat je kind vriendjes heeft, maar élke dag afspreken, gaat dat niet wat ver?

“Mag ik spelen?” Hoe vaak krijg jij die smekende blik op het schoolplein? En zeg je altijd ‘ja’? Sommige kinderen willen elke middag wel een vriendje meenemen. Is dat wenselijk? Marieke is flexibel in speeldates: “Ik werk voor mezelf en vooral onder schooltijd, dus ik sta ook elke dag op het schoolplein. Eigenlijk vind ik het altijd prima als mijn dochter Lara wil spelen. Soms ben ik wel verbaasd omdat ze ‘s ochtends nog klaagde dat ze moe was en we samen hadden bedacht dat ze ‘s middags zou relaxen. Maar ja…als er dan twee blije meisjes tegenover me staan, ga ik niet weigeren. De moeder van haar vriendin ziet dat anders. Ook zij staat elke middag op het schoolplein omdat ze thuisblijfmoeder is, maar ze bewaakt met ijzeren discipline het speelschema. Dinsdag en donderdag mag het niet en haar kind mag nooit tot na vijven blijven. ‘Door-de-weeks eet je thuis’ is de regel. Ik vind het een beetje sneu voor haar dochter. Tegelijkertijd is Lara soms best moe en vraag ik me af: moet ik niet wat strenger zijn?”

Scheidsrechter

Een strak speeldate-schema of spontaan beslissen? Er is geen one size fits all als het op kinderen en ouders aankomt. Kijk wat je kind wil, maar vooral ook wat jij prettig vindt. Jij bent er ook nog en het kan best zijn dat je het helemaal niet trekt dat er altijd vriendjes over de vloer zijn. Voordeel van de middenbouw-fase is wel dat het een stuk relaxter is als er gespeeld wordt. Waar menig kleuter papa of mama als scheidsrechter nodig heeft bij een afspraakje, kunnen kinderen vanaf deze leeftijd beter zelfstandig spelen. Als het goed is, is er minder drama. Diana: “Toen mijn dochter Suze een kleuter was, vond ik speelafspraakjes verschrikkelijk. Ik was alleen maar ruzies aan het sussen. Vooral als het bij ons thuis was, dan ontpopte Suze zich tot een tiran die niets wilde delen. Maar nu ze bijna zeven is, kan ik eindelijk zeggen dat ik gewoon kan relaxen als er een vriendinnetje over de vloer is. Nu heb ik zowaar me-time tijdens een speelafspraakje.”

Vervelen is goed

Als je kind het leuk vindt en jij hebt graag vriendjes over de vloer, waarom zou je dan niet van je huis de zoete inval maken? Het enige om in de gaten te houden is of je kind wel genoeg uitrust. Vanaf groep 3 is de agenda vaak gevulder dan in de kleutertijd, met zwemles en misschien ook een sport- of muziekles. Dennis: “Nu mijn zoon Boaz op voetbal zit, heeft hij twee keer per week training na school en in het weekend een wedstrijd. Daarnaast zwemles en een dag bso. Er blijft maar één dag over om te spelen, dus van mij mag hij dan altijd afspreken. Maar ik beperk het tot twee uurtjes zodat hij ook nog wat kan lummelen. En ja, dan klaagt hij soms dat hij zich verveelt, maar vervelen is goed.”