kleuter wc

Help! Gaat mijn kleuter écht zelf naar de wc?

Yes: deadline gehaald! Je kleuter is exact één week voor zijn eerste schooldag zindelijk. Maar vreemde toiletten blijven eng. En gaat ‘ie wel z’n billen afvegen?

Billen-verslindend monster

De een zit als dreumes al fluitend op de wc, het andere kind vindt die luier wel lekker makkelijk. Of ziet het toilet als een eng ding dat zomaar in een billen-verslindend monster kan veranderen (ja, je weet het maar nooit). Ouders halen dan ook opgelucht adem als hun kind zindelijk is voor het naar school gaat. Missie voltooid! Hoewel… helemaal zelf naar het toilet gaan lijkt toch nog wel een heel grote stap.

Lekker met de kraan spelen

“Dat valt eigenlijk wel mee,” meent psycholoog Sonja Borgsteede. “Vaak vinden de ouders dat naar-een-vreemde-wc-gaan spannender dan hun kinderen. Kleuters zien andere kinderen uit hun klas naar het toilet gaan en doen al snel mee. Meestal vinden vierjarigen het juist heel leuk om te gaan plassen op school: even zonder toezicht, lekker met de kraan spelen. Kleuterjuffen treffen regelmatig lachende kinderen aan op het toilet terwijl ze proberen een hele wc-rol door te spoelen.”

Verdwaald

Het scheelt wel als de toiletten dichtbij de klas zijn, ervaart Sonja. “Is de wc 3 stappen lopen of moet je een lange gang door? Ik heb weleens een kleutertje verdwaasd rond zien lopen, die was verdwaald. Het is dan ook belangrijk dat kinderen goed weten waar de wc is en of ze eerst toestemming moeten vragen. Veel kleutergroepen gebruiken een plasketting die je mee moet nemen, dan weet de juf of meester dat er een kind naar de wc is. Als het goed is, geeft de leraar een rondleiding en vertelt wat de regels zijn.” Heb jij het idee dat je kind plassen of poepen op school toch eng vindt? Bespreek dat met de leraar. Die kan een oudere kleuter of klassenassistent met je kind mee laten lopen. En wat billen vegen betreft: bereid je voor op de nodige remsporen. Enne, doortrekken? Dat duurt nog jaaaaaren. Trust us.

Sonja adviseert in ieder geval om geen al te groot ding te maken van het toiletbezoek.

“Probeer de zindelijkheidsstress los te laten, je bent echt niet de eerste ouder die nog in de luiers zit met vier jaar.”

Binnen no-time zindelijk

Overleg met de leraar voordat je kind op school begint, ze zullen er begrip voor hebben. Ik heb echt nog nooit gehoord dat een kind werd geweigerd omdat het niet zindelijk was. En ter geruststelling: meestal wordt je kleuter onder invloed van de structuur en de klasgenootjes binnen no-time zindelijk in groep 1. Als het echt niet beter wordt, ga dan naar de huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een plas- en poeppoli.”

Lees meer: Eindeloos kusjes blazen achter het raam