school afscheid nemen

Eindeloos kusjes blazen achter het raam

Sta je nog minutenlang hartjes met je vingers te maken in de deuropening nadat je je kleuter op school hebt afgeleverd? Of moet je zelfs een hysterisch huilend kind uitzwaaien? Arme jij! Het wordt beter. Maar eh… wanneer?

Naar school: een hele verandering

School is een big deal. Geen wonder dat je kleuter moet wennen. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in driftbuien thuis of in dramatische afscheidsscènes in de ochtend. Logisch, zegt orthopedagoog Mariëlle Beckers. “Kinderen vinden het gewoon heel fijn als hun leventje altijd een beetje hetzelfde is. Naar school gaan is een hele verandering. Natuurlijk heb je het er van tevoren met ze over gehad – ‘als je 4 bent, ga je naar school’ – maar ‘school’ is voor peuters nog heel abstract. Dan worden ze 4 en zitten ze opeens in een nieuwe omgeving met vreemde kinderen en een onbekende juf. Kan best traumatisch zijn. Ze zoeken op zo’n moment veiligheid bij hun vader of moeder en dan gaat die nog weg ook!”

Knuffel mee

Huilen bij het afscheid is normaal, zegt Mariëlle. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. “Vraag aan de juf hoe het gaat nadat jij weg bent. Mijn dochter gilde ook een half jaar lang hysterisch bij het afzetten in de kleuterklas, maar ik wist dat ze kalmeerde zodra ik uit zicht was. Dat is meestal zo.

Je hoeft pas actie te ondernemen als je van de leraar hoort dat jouw kind de hele dag in een hoekje blijft zitten en zich amper met andere kinderen bemoeit. Praat met de juf, want die vindt het ook naar als een leerling zich niet fijn voelt in de klas. Laat je kleuter een eigen knuffel meenemen, dat kan helpen om zich iets veiliger te voelen.” Ook thuis kan naar school gaan de eerste tijd voor de nodige onrust zorgen. Mariëlle: “Kinderen zijn vaak doodmoe, die eerste weken in groep 1. Dat merk je aan hun gedrag: soms is het net alsof je weer een peuterpuber hebt. Wanneer dat voorbij is?

Meestal vinden kleuters na 3 tot 4 weken hun plekje wel.

Vertrouw op de leraar: kleuterjuffen en -meesters zijn gepokt en gemazeld in het op hun gemak stellen van kinderen.” Een goede methode die Mariëlle iedereen kan aanraden, als je werk het toelaat: bouw rustig op. “Een schooldag met daarna nog bso is heel heftig voor een 4-jarige. Rustig opbouwen is niet alleen voor je kind fijn, maar ook voor jou. Je kleuter blijft dan relaxter en dat scheelt stress binnen je gezin.”

Meer lezen: Help! Gaat mijn kleuter écht zelf naar de wc?