World Teacher bedankt

Gelijke kansen voor jongens en meisjes

Wat wil ik wel en wat wil ik niet? En hoe geef ik dat dan aan? Weerbaarheid is voor Edukans een belangrijk onderwerp. Daarom organiseren we op scholen gesprekken over kinderarbeid, seksualiteit, kindhuwelijken en de gevolgen van vroege zwangerschappen. Zo leren jongeren – vooral meisjes – hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. In Malawi ging ambassadeur Sofie van den Enk in gesprek met Manis, die een baby kreeg en dreigde niet meer terug te keren naar school.

Niet naar school

Meisjes hebben nog lang niet overal dezelfde rechten als jongens. Ze gaan minder vaak naar school en maken nog veel vaker hun school niet af dan jongens. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze worden gedwongen om jong te trouwen of doordat ze vroeg zwanger raken. Ook houden veel ouders hun dochters thuis omdat ze bang zijn dat hun meiden niet veilig zijn buitenshuis.

Investeren in meisjes loont

Ook als ze wel naar school gaan, hebben meisjes het vaak niet makkelijk. Zo krijgen ze minder vaak de beurt in de klas en worden ze tijdens hun menstruatie gepest door de jongens op school. Een meisje dat naar school is geweest, verdient later meer, kan beter voor haar gezin zorgen én zorgt er vaker voor dat haar eigen kinderen ook naar school gaan. Door te werken aan gelijke kansen voor meisjes verbeteren we dus de kansen voor meerdere generaties!

Bekijk ook: Girl Power – onderwijs voor meisjes