Onderwijs voor meisjes

Word je als meisje geboren in een arm land? Dan heb je pech. Jongens krijgen bijna altijd voorrang, ook als het gaat om onderwijs. Door armoede moeten ouders kiezen wie van hun kinderen naar school mag. Vaak kiezen ze voor de jongens en moeten de meisjes thuis blijven.

Als een meisje wel naar school gaat, is de kans groot dat ze eerder afhaakt doordat ze wordt uitgehuwelijkt of zwanger raakt. Wij vinden dat meisjes dezelfde kansen als jongens verdienen. Daarom werken wij aan betere onderwijskansen voor meisjes.

Training en bewustwording

Edukans traint docenten in het gelijk behandelen van jongens en meisjes in de klas. Dat lijkt normaal, maar gebeurt nog lang niet altijd. Jongens krijgen bijvoorbeeld veel vaker de beurt dan meisjes. Wij trainen docenten, zodat ze zich bewust worden van deze (vaak onbewuste) voorkeursbehandeling. Op die manier kunnen ook meisjes zich optimaal ontwikkelen in de klas.


“Empower us women and we change the whole entire world.” – Alicia Keys

Speciale clubs

We richten ook speciale clubs op waarin meisjes én jongens leren over uiteenlopende onderwerpen: wat gebeurt er als je voor het eerst ongesteld wordt? Hoe verandert je lichaam in de puberteit? Welke rechten heb je? En hoe voorkom je dat je zwanger raakt? Ook heftige onderwerpen als kindhuwelijken komen aan bod. Ethiopische docente Sofia vertelt: “Kinderen durven niet goed over deze dingen te praten, maar het is wel belangrijk dat ze erover leren. Meisjes schrikken bijvoorbeeld vaak als ze voor het eerst ongesteld worden.”

Bekijk de video hieronder met ambassadeur Bracha van Doesburgh over wat jongens en meisjes leren in de My World My Life Clubs van Edukans.


Waarom investeren in meisjes?

Elk jaar dat een meisje extra naar school gaat, zorgt voor minstens 10% meer inkomen. Een meisje dat haar school afmaakt, geeft daarnaast betere zorg aan haar kinderen. En haar kinderen gaan vaker en langer naar school. Een no-brainer dus om te investeren in onderwijs voor meisjes. Help je mee?

 

onderwijs malawi

Girl power

Ja, ik wil investeren in onderwijs voor meisjes. Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donaties op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 5 p.m. steun je lessen seksuele voorlichting, om tienerzwangerschap en kindhuwelijken terug te dringen (maandelijks opzegbaar).

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij