Alle projecten
Voor 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Kenia

Voor 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding

In een ambitieus driejarig programma zorgt Edukans ervoor dat 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding krijgen. Het beroepsonderwijs in Kenia is vaak nog erg op theorie gericht, waardoor jongeren de kans missen om praktische vaardigheden op te doen voor hun toekomstige beroep. Ook is er weinig aandacht voor 21e-eeuwse vaardigheden, zoals weten hoe je kunt onderhandelen en sociale vaardigheden.

Met steun van de AFAS Foundation en in samenwerking met lokale partner KCCB brengen we daar verandering in. We zorgen ervoor dat 9.000 jongeren in Kenia een vakopleiding krijgen. Hoe we dat doen? Bekijk de video om meer te leren over onze aanpak:

Beroepsonderwijs als antwoord op werkloosheid

Kenia voerde in 2020 een onderzoek uit naar armoede onder haar bevolking. Deze uitkomsten gaven aan dat er nog veel werk te doen is. Zo kunnen 16 miljoen mensen zichzelf niet voorzien in hun basisbehoeften: voeding, kleding en onderdak.¹ Daarnaast groeit 42% van de kinderen onder de 18 op in arme gezinnen. Werkloosheid onder jongeren in Kenia is hoog. Maar liefst 22% van de jongeren tussen 20 en 24 jaar heeft geen werk.² En dat zorgt voor armoede, stress en ontneemt hen de kans een toekomst voor zichzelf op te bouwen. Beroepsonderwijs speelt een cruciale rol om jongeren alsnog een kans te bieden op een goede baan.

¹ = KNBS, Comprehensive Poverty Report, 2020
² = Statista, Youth unemployment rate in Kenya, 2021

Kloof

De grootste reden van werkloosheid onder Keniaanse jongeren is de enorme kloof tussen de vaardigheden van de jongeren en de behoefte van de arbeidsmarkt. Daarom verbetert Edukans de kwaliteit van opleidingen op 30 MBO’s en zorgt dat deze aansluiten op de vraag in de arbeidsmarkt.

Edukans-NL-Nancy-Kenia-jongere-elektrotechnisch-ingenieur

Digitale vaardigheden

Naast praktische vaardigheden, zoals ambacht in de kleding-, metaal- en elektriciteitsindustrie, is er ook aandacht voor ondernemersvaardigheden en digitale vaardigheden. Zo leren jongeren een professioneel profiel op te bouwen waarmee ze online kunnen solliciteren. De opleidingen worden gelinkt aan het bedrijfsleven om onder andere stages te faciliteren. Op deze manier kunnen jongeren praktijkervaring opdoen en sluiten de vaardigheden die zij leren beter aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Project-update

Edukans-ambassadeur Sofie van den Enk bezocht een van de opleidingsinstituten en spreekt daar studenten. Bekijk de video voor een update van het project:

Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

Kenia

Doel

Dat 75% van de jongeren binnen 6 maanden na de opleiding een baan vindt of een eigen onderneming start.

Hoe

Door 9.000 jongeren te trainen in relevante vaardigheden om daarmee zelf een baan te vinden of een eigen bedrijf te starten.

Bereik

We verbeteren opleidingen op 30 MBO’s, we trainen 250 docenten en helpen 9.000 jongeren in Kenia aan relevant werk én toekomstperspectief!  

Partners

AFAS Foundation, KCCB

Edukans-NL-Kenia-jongeren-AFAS

Steun onze projecten en geef een kind of jongere de kans van zijn leven!

  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij