Jonge (ex-)gevangenen starten eigen bedrijf

Van onruststokers tot verschilmakers

Jonge (ex-)gevangenen starten eigen bedrijf

Voor jonge (ex)gevangenen in Oeganda zit meedoen, in de economie, politiek en maatschappij, er vaak niet in. Door sociale uitsluiting vinden zij geen baan, of worden sterk onderbetaald en uitgebuit. Daar komt bij dat 80% van de gevangenen niet kan lezen of schrijven. In plaats van kwetsbare jongeren nog kwetsbaarder te maken, zorgt Edukans er samen met partner Advance Afrika voor dat zij na hun vrijlating hun eigen geld kunnen verdienen.

Vicieuze cirkel

Door jaren van conflict in Noord-Oeganda loopt de jeugd van nu kansen mis: op onderwijs, op een baan. Armoede zorgt dat dat jongeren vaker in het criminele circuit terecht komen en daardoor in de gevangenis belanden. Overigens is dit laatste lang niet altijd terecht: arme mensen hebben geen toegang tot rechtshulp. 66% van de mensen in gevangenissen is jongere. Na vrijlating is het perspectief nihil waardoor veel jongeren vervallen in drankgebruik en gokken en daardoor opnieuw worden vastgezet.

Eigen bedrijf én beter imago

In een rehabilitatie en re-integratietraject worden jonge (ex)gevangen aangemoedigd om actief bij te dragen aan hun gemeenschap en andere jongeren te inspireren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. Edukans geeft de jongeren een opleiding waarin zij leren hun eigen onderneming opstarten. Dankzij sociaal emotionele vaardigheden die in de opleiding een grote rol spelen, leren studenten opkomen voor hun eigen rechten en belangen – iets wat zij nooit konden en mochten. Een kunst- en muziekprogramma, waarbij ook de gemeenschap betrokken, maakt dat jongeren hun imago als ‘onruststokers’ op een positieve en creatieve manier ombuigen.

“In de training in de gevangenis leerden we hoe je een goede locatie vindt voor je onderneming, je financiën op orde houdt en klanten bindt. Ik heb nu een eigen garage waar ik inmiddels ook andere jongeren opleid als automonteur.” Solomon, 28 jaar

Leren on-the-job

Een grote succesfactor is dat dat de jongeren tijdens het hele traject begeleiding krijgen van een business mentor. Deze coach – vaak zelf ex-gevangene – heeft ook zelf een goedlopend eigen bedrijf. Verderop in de opleiding gaan de studenten uit de klas en doen zij in een bedrijf praktijkervaring op.

Doel

Door een opleiding voorkomen dat (ex-) gevangenen na vrijlating weer in het criminele circuit terecht komen, jeugdwerkloosheid verminderen en jonge ondernemers stimuleren.

Hoe

Het ontwikkelen van lesmateriaal, trainen van sociaal werkers en mentoren, trainen van (ex)gevangenen in ondernemerschap en beroepsvaardigheden en het creëren van stage- en arbeidsplaatsen.

Hoeveel jongeren krijgen een kans?

920: 720 gevangenen en 200 ex-gevangenen.

Partner

Advance Afrika. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

    Met € 15 per maand steun je een meisje op een internaat, zodat ze haar school kan afmaken (maandelijks opzegbaar).

Doneer direct

Andere actuele projecten