Een goede leraar maakt het verschil

Weet je nog, die ene leraar die dat wiskundesommetje begrijpelijk wist te maken? De leraar die het wel voor elkaar kreeg om je interesse te wekken voor de Griekse Oudheid? Die docent die je écht zag en jou hielp om je talenten te ontwikkelen? Edukans gelooft dat een goede leraar het verschil kan maken.

Helaas is het in veel landen nog niet vanzelfsprekend dat er een opgeleide docent voor de klas staat. Met alle gevolgen van dien. Een kind dat weinig leert op school, loopt het risico dat zijn ouders hem thuishouden. Want als je toch niks leert op school, kun je net zo goed thuis helpen om de eindjes aan elkaar te knopen. In landen als Malawi en India de normaalste zaak van de wereld. Edukans doet er dan ook alles aan om de kwaliteit van het onderwijs in ontwikkelingslanden te verbeteren.

 

“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.” – Benjamin Franklin

Kinderen bij de les houden

Edukans traint docenten in actief lesgeven. We leren ze bijvoorbeeld hoe ze in een klas met 80 leerlingen toch iedereen bij de les kunnen houden. Letterlijk en figuurlijk. De docenten leren hoe ze kinderen betrekken bij de lesstof. Bijvoorbeeld door leerlingen in groepjes zelf aan het werk te zetten met opdrachten. Of door vragen te stellen over de lesstof in plaats van de lessen op te dreunen.

Discussiëren en zelf naar oplossingen zoeken

Macy is zo’n docent die een training kreeg in actief lesgeven. Ze vertelt hoe dit haar manier van lesgeven heeft veranderd: “Ik stel vragen aan de kinderen en we discussiëren over onderwerpen. Eerst vraag ik mijn leerlingen om zelf met een oplossing of antwoord te komen. Pas daarna leg ik uit hoe iets echt in elkaar zit.”

Toen Macy (op de foto hierboven) nog op de basisschool zat, ging het lesgeven er heel anders aan toe. “De leraren voedden ons, zoals dat heet. Ze dicteerden en wij herhaalden wat ze zeiden of schreven het op. Er was geen echt contact en je werd niet zelf aan het denken gezet. Op die manier kan je alleen een vraag beantwoorden als die op exact dezelfde manier wordt gesteld. Dat is iets anders dan de lesstof echt begrijpen. De nieuwe generatie krijgt met deze andere manier van lesgeven de kans om veel meer te leren.”

Ik wil een docent helpen

Een goede leraar maakt het verschil

Ja, ik wil investeren in het opleiden van docenten door eenvoudig online te doneren.
  • Met € 5 p.m. steun je lessen seksuele voorlichting, om tienerzwangerschap en kindhuwelijken terug te dringen (maandelijks opzegbaar).

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij